Artikel

Verliezers zijn geen losers

Uit: Algemeen Dagblad, 24 februari 2006
Een talentenjacht op televisie winnen is nog iets anders dan een popartiest worden. In het buitenland...

... blijken veel verliezers het beter te doen dan de winnaars. Hoe komt dat?

De spandoeken in de studio in Hilversum liegen er niet om: 'Floor ga zo door' en 'Floortje mag ik in je koortje'. Bij de fans is de ideale schoondochter uit Almere torenhoog favoriet om op 11 maart deze derde editie van Idols te winnen. Maar heeft Floortje daarmee ook de beste papieren voor een beetje leuke carrrière in de popindustrie? Nee, zo is de ervaring met Idols en aanverwante talentenjachten in de landen om ons heen.

Dat je als beginnend artiest het talent hebt om snel aan de top te komen wil nog niet zeggen dat je ook het karakter hebt om aan de top te blijven. Zoals ook de voorbije twee edities van Idols is gebleken. In de finale van het eerste seizoen versloeg Jamai zijn goede vriend Jim. Nu, bijna twee jaar later, zingt Jamai een rol op het tweede plan in de musical Jesus Christ Superstar. Is grotendeels zijn eigen keuze, daar niet van, maar bij het grote publiek is hij even buiten beeld geraakt.

Weliswaar wil het met de zangcarrière van Jim ook nog niet zo vlotten, maar het staat buiten kijf dat hij zich tot een groter idool dan Jamai heeft ontpopt. Nadat hij eind vorig jaar zijn zogenoemde X-factor wist uit te buiten in de kijkcijferhit Dancing with the Stars, krijgt hij binnenkort een vaste rol in een nieuwe politieserie (Boks) bij Talpa. In het najaar gaat Jim bovendien een hoofdrol spelen in de musical Grease.

Dan de tweede editie van Idols. Met winnaar Boris (keep the soul alive) gaat het op z'n zachtst gezegd stroef. Eén succesvolle single en een debuutalbum dat goed verkocht - voor het overige bleef het akelig stil. Een tweede album is al een paar keer aankondigd, maar wordt telkens uitgesteld. ,,Ik hoop dat jullie begrijpen dat ik hier echt enorm van baal,'' laat Boris de bezoekers op zijn website weten, ,,maar ik sta hier volledig machteloos in, dus ik moet gewoon weer wachten!''

Intussen is runner-up Maud druk bezig om zich uit de schaduw van Boris los te zingen. Na een matig ontvangen debuutalbum stond ze toch maar mooi met René Froger in een volle Arena en vertolkte ze de titelsong in de film Floris. Wie weet krijgt haar loopbaan pikant genoeg één dag na de naderende Idols-finale nieuwe impuls: op 12 maart maakt ze - rechtstreeks op televisie te zien - met twee andere kandidaten uit wie Nederland dit voorjaar gaat vertegenwoordigen op het Eurovisie Songfestival.

Henkjan Smits, juryvoorzitter van de kijkcijferhit, wil Boris nog niet afschrijven. ,,Hij is absoluut de beste zanger die Idols heeft voortgebracht. Maar het lijkt wel alsof hij in een identiteitscrisis verkeert. Wil hij nou een idool worden, of probeert hij zich te ontwikkelen tot zeg maar een muzikanten-muzikant? Ik hoop dat hij daar snel uitkomt. Want de ijzige stilte die er nu rondom zijn persoon hangt, moet niet te lang duren.’’

Smits kan zich helemaal vinden in de constatering dat menig verliezer uiteindelijk de winnaar naar de kroon steekt. Vindt hij ook eigenlijk wel logisch: ,,De verliezers die tot het einde meedoen, hebben veel gratis exposure op televisie gekregen. Als je maar vaak genoeg al die huiskamers binnenkomt, gaan de mensen vanzelf van je houden. Bij de eerste editie van Idols werd Hind derde. Maar mooi dat zij na afloop meer platen verkocht dan Jim en Jamai bij elkaar.’’

Een bijvoorkomend voordeel van verliezen is dat er dan minder druk op je ligt om zo snel mogelijk te scoren. In de schaduw van de winnaar kunnen verliezers in alle rust en in samenspraak met de platenmaatschappij een vervolgtraject uitstippelen. Dus Ellen, Raffaëla en Angelique: kop op! Ook als jullie het niet redden tegenover de gedooodverfde favoriet Floortje: lang niet alle verliezers zijn losers.