Artikel

Idols op zoek naar wereldster

Uit: BN De Stem, 22 oktober 2005
Liefhebbers van een avondje televisie voor het hele gezin hoeven niet te wanhopen nu tv-topper 'Dancing with the stars' is afgelopen. De leeftijdsgrens is verlegd, jurylid Edwin Jansen is weg en de show oogt strakker. Maar toch, ook 'idols 3' blijft 'idols'.

Vandaag gaat immers de derde editie van 'idols' van start bij RTL 4, de liefhebbers zitten gebeiteld tot de finale op 11 maart, als hét popidool van 2006 wordt gekozen.

De tv-talentenjacht, gepresenteerd door martijn krabbé en chantal janzen, opent het seizoen met vier auditieprogramma's, waarin de kijkers weer een bizarre combinatie van halve zolen en pure talenten aan zich voorbij zien trekken.
Dertien finalisten

Over vijf weken zijn vervolgens twee theaterafleveringen te zien, waarin het aantal kandidaten wordt teruggebracht van 89 naar 27. In drie workshops worden daarna steeds negen kandidaten onder handen genomen, waarvan er vier per workshop, twaalf in totaal, doorgaan naar de live shows. In een speciale wildcardshow wordt de dertiende finalist gekozen. In vorige edities waren er maar tien finalisten.

"We wilden de competitie wat aanscherpen", aldus uitvoerend producent Mark de Vink. De eerste van de twaalf live shows is op oudejaarsavond te zien.

Dit jaar is de leeftijdsgrens opgetrokken van 28 naar 35 jaar, om zo ook de wat oudere muziektalenten een kans te geven. De vormgeving van het programma is bovendien iets meer gestyled naar Amerikaans voorbeeld. Ook de opzet van de theaterafleveringen is afgekeken van de Amerikanen: er wordt meer ingezoomd op de achtergrond van de kandidaten.

Maar afgezien van het strakkere uiterlijk van de show en het vertrek van jurylid Edwin Jansen, blijft 'idols' 'idols', zegt De Vink. Al ligt de lat bij de audities hoger. "Mensen weten waar ze aan beginnen. Daar houden we rekening mee. Ze moeten echt wat kunnen."

Eric van Tijn, die met Jerney Kaagman en Henkjan Smits de jury vormt, kondigt aan nog meer op het karakter en de uitstraling te zullen gaan letten. In de eerste auditieaflevering wordt al duidelijk dat een goed stem niet langer doorslaggevend is.

Van Tijn: "De kandidaten komen onder geweldige druk te staan. Vooral de live shows zijn stressvol. Dat moet je stevig in je schoenen staan. Ik vind het daarom ook goed dat er wat meer 'oudere' kandidaten meedoen. Als je zestien bent, komt er heel wat op je af als je het een beetje goed doet in dit programma. Zonder karakter red je het niet. Aan de andere kant moet je ook weer niet te eigengereid zijn en kunnen samenwerken."

Van Tijn toont zich aangenaam verrast dat er aanzienlijk meer mensen meedoen met een muzikale opleiding dan voorheen.
Geaccepteerd

"Kennelijk is 'idols' wat meer geaccepteerd. Dat komt mede door boris, die natuurlijk een geweldige artiest is. Dat heeft kennelijk toch mensen over de streep getrokken die zich anders niet zo snel zouden opgeven."

Van Tijn gelooft nog steeds dat een programma als 'idols' een popster van wereldallure kan voortbrengen, al is dat tot nu toe nog niet gelukt.

"Dat heeft ook met de tijd te maken. Vijf jaar geleden zouden alle finalisten al onder de pannen zijn, nu gaat het slecht met de muziekindustrie, er is geen budget voor jonge artiesten, zelfs voor hen met een opstapje als 'idols'. Maar ik geloof er nog steeds in dat 'idols' een echt groot idool kan ontdekken. Wie weet, heeft hij of zij zich nu opgegeven."

Producent De Vink verwacht dat 'idols' ook voor de derde keer een succes zal worden. "In andere landen zie je hetzelfde. Daarbij is de weg nu natuurlijk geplaveid door 'Dancing with the stars', 'idols' staat op hetzelfde tijdstip, dat is gunstig. Verder zijn er heel wat 'idols'-klonen op tv geweest, maar die waren het allemaal net niet. Bij ons zie je oprechte emotie, mensen geloven echt in zichzelf, of ze wat kunnen of niet. En dat kun je niet faken..."