Auteur Topic: Nieuwe Revu komt met onthullend artikel en CD van Sofuja!  (gelezen 29535 keer)

Offline Han13

 • winnaar WIDM-pool 2007
 • Forumlid
 • Geslacht: Vrouw
Re: Nieuwe Revu komt met onthullend artikel en CD van Sofuja!
« Reactie #20 Gepost op: 6-05-2004, 18:36:11 »
Hierin staat 't nu ook:

Taihuttu liet Boris wurgcontract tekenen

6 mei 2004, FOK!

Gino Taihuttu, de voormalig muzikaal-partner van Idols-winnaar Boris Titulaer, blijkt zijn voormalige leerling op zijn twintigste een klassiek wurgcontract te hebben laten tekenen meldt de Telegraaf vandaag. Daarmee verkreeg Taihuttu, zonder Boris daarin te kennen, alle muzikale rechten op de muziek die ze ooit zouden maken.

De Nieuwe Revu, die deze week met een cd op de proppen kwam met oude opnamen van Boris, heeft de bewuste Buma-Stemra-contracten in haar bezit waarin die rechten worden geregeld. Daar staat Boris Titulaer met naam en handtekening onder. De muziek op de cd bij Nieuwe Revu is afkomstig van de groep Sofuja, waarvan Boris indertijd deel uitmaakte

Taihuttu, die zelf als muzikant nooit wist door te breken, is niet beschikbaar voor commentaar; hij is ondergedoken.

Paul Evers, voormalig hoofdredacteur van het muziekblad Oor, zegt dat Boris slachtoffer van een klassieke truc is: ''Wurgcontracten waarmee maximaal misbruik wordt gemaakt van de artiest, zo zie je ze nog zelden''.

De vader van Boris, Gé Titulaer, liet gisteren weten "diepe afschuw te voelen" voor de actie van de Molukse muzikant. In de Revu openbaarde Gino naast de cd ook nog dat Boris een neuscorrectie heeft ondergaan en dat hij door zijn ouders zou zijn verwaarloosd. ''Dit moet wel een daad zijn van jaloezie, omdat hij niet heeft bereikt wat hij ooit voor ogen had. Ik denk dat zijn familie even diep gekwetst is als de onze. Het is echt om misselijk van te worden'', aldus de vader van Boris.

Gé Titulaer is trouwens zelf een vermaard musicus. Hij was leider van popgroep Pat Cool, speelde trompet in Duitse jazztheaters en won een Edison met zijn eerste solo-elpee 'What's New'. Rond 1980 bracht hij in Nederland twee singles uit. Amerikaanse muziekjournalisten noemen hem in één adem met Frank Sinatra, Tony Bennett en George Benson. Wereldberoemd in de business zelf, maar onbekend bij het grote publiek.

Geen Revu-cd meer
Nieuwe Revu kan de cd met oude opnamen van Idols-winnaar Boris overigens niet meer in de winkels leggen. Cd-perserijen weigeren een tweede persing onder druk van auteursrechten organisatie Buma Stemra. Zo'n 85.000 exemplaren van het blad met cd vlogen al over de toonbank. Vandaag zou een herdruk van 45.000 stuks volgen.

De nieuwe echte eerste Idols-single van Boris is inmiddels al op één binnengekomen in de Pepsi-chart.Wel 'n beetje vreemd dat de single al op 1 binnenkomt als hij nog niet eens uit is.  :-\\

Offline Han13

 • winnaar WIDM-pool 2007
 • Forumlid
 • Geslacht: Vrouw
Re: Nieuwe Revu komt met onthullend artikel en CD van Sofuja!
« Reactie #21 Gepost op: 6-05-2004, 19:05:46 »
Allemaal naar de rechter

6 mei 2004, RTL Boulevard

Er wordt heel wat afgevochten in de rechtbank over Idols-Boris. AT Productions en BMG klagen Nieuwe Revu, Gino en zijn zoon Jim Taihuttu aan.

Rechtszaak
Filmmaker en zoon van gitarist Jim Taihuttu moet voor de rechter verschijnen. Het managementbureau van Edwin Jansen, AT Productions, is hier de schuldige van. AT eist dat Jim de rechten van de docu over Boris en zijn vader (Ziel) afstaat en al het ruwe materiaal inlevert. Jim volgde in 2002 de toen nog onbekende Boris tijdens een tour door Spanje. Edwin Jansen heeft inmiddels bevestigd dat er een rechtszaak loopt, maar hij wil geen verdere uitlatingen doen. Jim is er zelf volledig door verrast, ineens lag er een dagvaarding op zijn deurmat.

Afgescheept
Jim had zelf al naar AT Productions gebeld omdat hij om de tafel wilde gaan zitten, maar werd meteen afgescheept, aldus Jim. Hij begrijpt er niets van, want de jonge filmmaker heeft geen enkele kwaad in de zin en wil zijn docu over Boris gewoon op de buis laten zien. Alle verdiende gelden zullen ook eerlijk verdeeld worden tussen hem en Boris. Wordt vervolgd!

Nummers
Niet alleen AT, maar ook platenmaatschappij BMG stapt naar de rechter. BMG heeft een kort geding aangespannen om te voorkomen dat weekblad Nieuwe Revue een cd met oude nummers van Idols-winnaar Boris verder verspreidt en exploiteert. BMG daagt Sanoma (de uitgever van Nieuwe Revue), Gino Taihuttu, diens zoon Jim en hun zakenbehartiger Rob Freij voor de rechter.

Illegaal
Volgens BMG worden Gino en Jim Taihuttu en zakenbehartiger Freij aangeklaagd, omdat deze laatste de oude nummers van Boris namens vader én zoon aan Nieuwe Revu aangeboden zou hebben. Volgens de bedrijfsjurist bij BMG is de cd illegaal omdat auteursrechtenorganisatie Buma/Stemra geen toestemming heeft gegeven voor de reproductie en Boris als uitvoerend artiest ook niet akkoord is gegaan met de openbaarmaking.

Offline Han13

 • winnaar WIDM-pool 2007
 • Forumlid
 • Geslacht: Vrouw
Re: Nieuwe Revu komt met onthullend artikel en CD van Sofuja!
« Reactie #22 Gepost op: 7-05-2004, 12:43:24 »
[update] Geen kort geding 'Boris-cd' Nieuwe Revu

Idool Boris zal in een rechtszaak, die vanmiddag voor de rechtbank in Amsterdam zal dienen, een voorschot van 400.000 euro eisen vanwege de cd die eerder deze week door het weekblad Nieuwe Revu werd uitgebracht. Op de cd staan tien nummers waarop de stem van Boris is te horen. De opnamen zijn afkomstig van gitarist Gino Taihuttu, ex-partner van Boris. De totale eis tot schadevergoeding zal mogelijk in de miljoenen euro's lopen.

In totaal zijn vier partijen door idool Boris gedagvaard. Naast Taihuttu zijn dat diens zoon Jimmy, die een ruim veertig uur beeldmateriaal over Boris aan televisiestations probeert te verkopen, de voormalige zakenbehartiger Rob Frey en het blad Nieuwe Revu. Van elk van hen eist Boris 100.000 euro wegens geleden schade.

Naast de schadevergoeding wil Boris voor de rechter ook een verbod op het uitbrengen van alle oude nummers afdwingen. Gino Taihuttu heeft Boris op zijn twintigste een wurgcontract laten ondertekenen, waardoor hij naar eigen zeggen alle muzikale rechten bezit op de muziek die het duo ooit zou uitbrengen. Taihuttu zegt nog dertig nummers in zijn bezit te hebben.

Platenmaatschappij BMG acht een miljoenclaim gerechtvaardigd. "Van het vorige Idol Jamai verkochten we 300.000 plaatjes. Nu is ons het gras voor de voeten weggemaaid", zegt jurist Coen van Wermeskerken. Zowel Boris als auteursrechtenorganisatie Buma/Stemra hebben geen toestemming voor het uitbrengen van de Nieuwe Revu-cd gegeven. Een tweede druk van de cd, waarvan inmiddels 80.000 exemplaren zijn verkocht, is dan ook door Buma/Stemra verboden.

Hoofdredacteur Mark Koster van Nieuwe Revu is het niet eens met de gang van zaken: "We hadden de cd´s natuurlijk ook kunnen laten persen in het buitenland. Maar dan hadden we ons schuldig gemaakt aan een misdrijf. We zijn wel brutaal, vlerkerig zelfs, maar we zijn geen criminelen." Koster is van mening dat Buma-Stemra door BMG onder druk is gezet: "De reactie is niet zuiver. Waarom kregen we de eerste keer wel toestemming?"

Update 11.55
NOS Teletekst meldt dat het kort geding dat vanmiddag zou dienen, is ingetrokken. Volgens BMG is de reden hiervoor dat Nieuwe Revu gisteravond schriftelijk heeft verklaard de verspreiding van de cd niet door te zetten.


Voordat we hier nu ook opmerkingen krijgen over dat 't belachelijk is wat Boris geeist heeft: ik denk dat we overal waar 'Boris eist' staat, eik ' BMG en AT eisen' moeten lezen, want 't gaat meer van hun uit dan vanuit Boris zelf....
« Laatst bewerkt op: 7-05-2004, 13:01:36 door Han13 »

Offline Han13

 • winnaar WIDM-pool 2007
 • Forumlid
 • Geslacht: Vrouw
Re: Nieuwe Revu komt met onthullend artikel en CD van Sofuja!
« Reactie #23 Gepost op: 8-05-2004, 23:32:29 »
Boris wil vrede sluiten met Taihuttu   

8 mei 2004, Telegraaf

'Idol' Boris wil kijken of er een verzoening mogelijk is met zijn ex-partner Gino Taihuttu, die zonder zijn toestemming een album in de winkel heeft gebracht via het weekblad Revu. In een "persoonlijk en diepgaand gesprek" zullen Boris en Gino Taihuttu en zijn zoon Jimmy mogelijk al dit weekeinde proberen hun ruzie uit de wereld te helpen.
"Boris gaat het gesprek in met open vizier en we hopen dat we de lucht kunnen klaren", zei Marc van der Voort van Boris' platenlabel BMG gisteren. Jimmy Taihuttu: "We hebben Boris nooit persoonlijk willen kwetsen. Hij zal wel niet weer bij ons komen wonen, maar we hopen dat we elkaar na dit gesprek weer recht in de ogen kunnen kijken."
Boris' huidige platenmaatschappij trok gisteren op het laatste moment een kort geding in tegen respectievelijk weekblad Revu, vader en zoon Taihuttu en een voormalige zakenbehartiger. Volgens BMG gebeurde dit nadat het blad had toegezegd niet nog meer cd's te verspreiden. Het label wilde van elk van de partijen een voorschot van een ton euro aan schadevergoeding.
Revu noemt de toezegging logisch, omdat de gehele oplage toch al was uitverkocht en rechtenorganisatie Buma-Stemra het blad niet toestond nog meer cd's te persen.
De familie Taihuttu gaf gisteren voor het eerst inzage in de opbrengst van de verspreidingsactie van de oude opnamen van Boris. Volgens het contract met Revu zou de gitarist ongeveer 11.000 euro aan de actie overhouden. "We krijgen 14 cent per verkocht album. Er zijn 80.000 bladen met een cd'tje verkocht", aldus Jimmy. "Rijk zijn we er niet van geworden. We zien het als een studiovergoeding, omdat de opnames bij ons zijn gemaakt."
Platenlabel BMG stelde gisteren dat het de claim tegen de andere gedaagden, de Taihuttu's en zakelijk vertegenwoordiger Rob Frey, heeft ingetrokken, na signalen dat de partijen wilden praten. "Als we er zonder juridisch gevecht uit kunnen komen, is dat beter", aldus woordvoerder Van der Voort. "Maar tot we eruit zijn zullen we onze eis tot schadevergoeding gewoon handhaven."