Artikelen over JK

Idols: Boris en... Maud naar finale

24 april 2004, Algemeen Dagblad

Boris en Maud zijn door het publiek gekozen tot finalisten van de tweede editie van de populaire talentenjacht Idols van het televisiestation RTL. JK viel in de voorlaatste finaleronde af.

JK was niet echt rouwig om zijn uitschakeling. ,,Ik ben blij dat ik derde ben geworden. Vooral omdat ik alles heb laten zien wat ik kan en dat is zingen, kleding maken, dansen.´´

Vooraf was er weinig twijfel over de eerste finalist. In alle kritieken was Boris de gedoodverfde favoriet voor de eindzege. Zaterdagavond ging het er eigenlijk alleen om wie de Limburger zou vergezellen.

En die strijd was best spannend. Zelfs de elke week drukbezochte poll van deze website gaf geen uitsluitsel, ondanks zo´n slordige 10.000 stemmers. JK en Maud gingen de hele week vrijwel gelijk op als mogelijke afvaller.

Dus kwam alles neer op het optreden van zaterdag. En daar profiteerde Maud van. De tophockeyster was in beste doen en zong nummers die prima bij haar pasten. JK daarentegen kon alleen boeien met zijn gevoel voor show, maar maakte vocaal te weinig indruk.

Dat vond uiteindelijk ook het publiek en de jury, die Boris en Maud als besten bestempelden. Volgende week zaterdag volgt de grote finale en zal blijken wie in de voetsporen treedt van de eerste winnaar Jamai.

Alle deelnemers moesten ditmaal drie nummers zingen. De eerste twee waren gekozen door het publiek, het laatste nummer was uitgezocht door de jury.

Hoe deden ze het?

JK: Was duidelijk de minste zanger van de drie, maar maakte veel goed het zijn gevoel voor show. Toch was dat niet genoeg. Het publiek stuurde hem naar huis. Dag JK!

Maud: Steeg behoorlijk boven zichzelf uit en dat leverde de jeugd-hockeyinternational een finaleplaats op. Maakt normaal gesproken in de finale weinig kans tegen Boris, maar wie weet heeft Maud in de finale een superdag en Boris een mindere.

Boris: Blonk wederom uit. Alles wat hij zingt, is goed. Veruit de talentvolste van het stel. Het moet vreemd lopen wil hij Jamai niet opvolgen. Zijn aanhangers zijn zo verrukt van hem, dat ze bij hem thuis zelfs de deurkruk aaien. Raar volk, die Idols-fans.

Lees wat afvaller JK (23 jaar, recent gestopt op het conservatorium) acht weken geleden in deze krant zei:

Ik wil graag een idool worden, omdat...
,,Ik niet tegen m'n verlies kan. Vorig jaar deed ik ook al mee met Idols. Nu wil ik bewijzen dat ik een idool kan zijn. Het moet er in zitten voor mij.''

Om Idols te winnen, moet ik eerst hard werken aan mijn...
,,Zang in het Nederlands. Ik moet leren de woorden netjes uit te spreken.''

Wat is belangrijker: uiterlijk of zangkwaliteiten?
,,Als iemand die heel lelijk is, geen kans heeft, was Idols voor mij al ten einde. Ik ben namelijk echt lelijk, dus moet het helemaal van het zingen hebben.''

Als ik Idols niet win, dan wint...
,,Irma of Robin.''

Het lekkerste wijf in de finale is:
,,Maud.''

AD-prognose:
Leuke vent, deze JK. De kleurrijkste verschijning van het stel. Maar niet de meest getalenteerde. Elke ronde die hij overleeft, is meegenomen.

Idol JK: verder met afgezakte broek

19 april 2004, Algemeen Dagblad

Pas toen juryvoorzitter Henkjan Smits begon te lachen vanaf zijn bankje, had JK het door. ,,Mijn broek zakte af! Ik had het klittenband opengehaald toen ik het podium op rende. Toen ik naar Henkjan keek, wist ik dat er wat fout was.

,,Ik heb heel erg m'n best moeten doen om hem omhoog te houden. Later in het nummer moest die bovenbroek wel uit, maar toen nog lang niet.''

Door zijn afglijdende garderobe liep zijn uitvoering van Conga van Gloria Estefan in de soep. Het was niet de enige hindernis voor JK. Ook zijn eerste liedje was verre van foutloos. Verder zaten voor het eerst zijn moeder en broertje, die op Curaçao wonen, in de zaal. ,,Het was een emotionele avond. Maar ik leef nog.''

JK lijkt nu plots groot kanshebber op een finaleplaats. Zelf wil hij er niets van weten. ,,Van voorspellen en rekenen houd ik niet zo. Ik zie Idols ook niet als een competitie. Natuurlijk weet ik wel dat ik met elke ronde dichterbij een platencontract, m'n grote droom, kom. Maar ik ga niet stressen van 'ik moet winnen!'. Da's is niet goed voor m'n prestaties. Koelbloedig? Ach, ik heb gewoon vertrouwen in mezelf en wil alleen lekker zingen.''