Verslag 1e liveshow

Wie is de eerste die afvalt?

Live vanuit studio 22 in Hilversum begint vandaag de 1e liveshow! Eindelijk. En het is meteen een spectaculair begin met een nieuw decor. Tooske komt samen oplopen met Reinout, die voor de liveshows weer aan de presentatie is toegevoegd. Ook hij krijgt er kippenvel van, en dan zo voor 1400 mensen en natuurlijk de jury, die wordt voorgesteld. Volgens HenkJan zijn die 1400 mensen allemaal vrienden van hem, dat zou je wel willen…En dan komen de hoofdrolspelers, de 10 kandidaten waar het vanavond om draait. Ze laten eerst horen dat ze ook gezamenlijk de juiste noot weten te raken door met z´n allen ´You´ve got the music in me´ te zingen. Het swingt er vanaf en het is een opening waardoor de sfeer er meteen in lijkt te zitten.
Daarna moet Tooske de hoofdrol overlaten aan Reinout en neemt zij de kandidaten mee naar de blue room. Ondertussen legt Reinout uit hoe het vanavond zal gaan met het stemmen e.d. en dat er ook dit jaar iedere show een thema is. Deze keer is het thema ´eigen idolen´. En Ron mag het spits afbijten. Hij zingt ´if tomorrow never comes´ van Ronan Keating. Volgens HenkJan is het hartstikke lastig om het spits af te bijten en was dat wel te merken. Hij gaf iets te veel kracht, maar als Ron uit moet pakken, pakt ie ook uit. Ook Edwin vond het overtuigend, alleen kreeg hij persoonlijk geen kippenvel.
Ron moet het nog even allemaal laten bezinken, maar het voelt heerlijk!
Irma is de volgende. Zij zingt ´baby love´ van Mother´s Finest. Volgens Jerney startte ze moeilijk en is de timing niet zoals die van de ´zwarte zangers´. Maar Jerney gelooft het wel wat Irma zingt. Eric gelooft er zeker in en vindt het knap omdat ze haar stem kwijt was. Irma verklaart tegenover Reinout dat ze inderdaad haar stem kwijt was, waarschijnlijk als gevolg van de spanningen.
Dezelfde initialen tellen blijkbaar ook al mee...
Na Irma mag JK het proberen met ´end of the road´ van Boyz II men. HenkJan vindt dat JK er waanzinnig uitziet en een geweldige sound heeft. Jerney Kaagman grapt dat JK haar initialen heeft en dat al een pluspunt is. Ze hoorde een paar hele kleine schoonheidsfoutjes, maar JK heeft haar helemaal te pakken.
Terug naar de blueroom waar Meike aangeeft dat ze erg zenuwachtig is. Toch zal ze dat even opzij moeten zetten want zij is de volgende kandidaat. Ze zingt ´Don´t you worry about a thing´ van Stevie Wonder. Edwin is niet overtuigd, hij vindt het nog steeds ´gewoon´. Eric is het daar niet helemaal mee eens. Ze doet het leuk, maar ze zou iets meer mogen durven volgens Eric.
Reinout merkt op dat de jury dit jaar koptelefoons heeft en vraagt waarom. Edwin antwoord dat ze die af en toe opzetten om beter te horen of iemand vals zingt of niet. En die gebruiken ze ook bij Robin, de volgende kandidaat. Hij zingt ´Angels of Harlem´ van U2. Edwin zegt dat hij best wel fan is, maar vond het vanavond niet goed en een beetje houterig. HenkJan vond bovendien de timing af en toe gehaast en het lijkt alsof hij een stemmetje opzet. Robin´s reactie bij Reinout is kort maar krachtig: ´gewoon kut´. Hij gooit het er nog op dat hij net voordat hij ging optreden een snoepje in zijn mond had, die hij vergeten was om uit te doen. Daar had hij tijdens het zingen dus wel last van. Maar of de kijkers dit excuus pikken?
Stop!
Alice zingt ´Stop´ van Girls Aloud. Eric vindt dat ze het goed uitgevoerd heeft qua beweging, maar dat ze met die combinatie dan ook meer op de zang moet letten. Jerney vindt dat ze beneden de performances van eerder gepresteerd heeft en nu zelfs ruim tekort schoot. Bovendien leek het alsof ze bijna eerder klaar was dan het liedje.
De volgende kandidaat is Maud, met het nummer ´Just like a pill´ van Pink. HenkJan begrijpt er niets van. Volgens hem heeft Maud stemproblemen, maar is daar niets van te merken. Ze straalt van de buis af, hij vindt het héél errug goed! Jerney vond Maud eerder een leuk grijs muisje. Met deze kritiek heeft Maud zeker wat gedaan, bovendien vindt Jerney dat ze zich goed ingeleefd heeft in het liedje.
Eric is daarna aan de beurt met het nummer ´Mr Bojangles´ van Robbie Williams. Edwin is wel overdondert. Hij vindt Eric niet de beste zanger, maar wel goed genoeg. Jurylid Eric vindt het vooral leuk om te zien hoe Eric het deed.
Marlies gooit het over de ruige kant met het nummer ´Fighter´ van Christina Aquilera. Jerney vindt haar een leuk klein eigenwijs meisje, een ´rockchick´. Echt te gek. Volgens Edwin heeft Marlies bewezen dat ze ver gaat komen. Vlug loopt Marlies richting Reinout en floept eruit dat ze blij is dat niemand heeft gemerkt dat ze de foutieve tekst zong. HenkJan knikt, die had het blijkbaar wel gehoord. Hij vindt dat ze het erg creatief heeft opgelost, maar dat het wel veel energie kostte.
Last but not least: Boris. Hij zingt ´When doves cry´ van Prince. Eric vindt het heerlijk om naar Boris te luisteren en te kijken. Hij vindt hem muzikaal, rustig, gewoon goed!
Volgens HenkJan heeft Boris alles wat een idool nodig heeft. En daar sluiten we de optredens mee af. Nu moeten de 10 kandidaten wachten en wachten….

Wie is de eerste?
Na een uurtje zijn we weer terug en zitten de kandidaten gespannen op de grote bank. Reinout vraagt aan de jury welke 3 zij denken dat er op de kruk komen te zitten. HenkJan denkt: Alice, Ron en Meike. Eric komt niet verder dan Alice en Meike en Jerney voegt toe dat daar misschien Eric ook nog wel bijzit. Edwin als laatste gokt op Alice, Meike en Irma. Vorig jaar zat HenkJan meestal goed, eens kijken of dat dit jaar weer zo is. Boris en JK worden als eerste genoemd, zij mogen blijven. Dan Alice, zij mag op de kruk plaatsnemen. Ron, Maud en Robin mogen ook blijven. Meike is de volgende die op de kruk moet gaan zitten. Dan Eric, hij mag ook blijven. Dus het gaat tussen Irma en Marlies. Helaas moet Irma op de kruk plaatsnemen. Maar gelukkig klinkt voor haar al gauw het verlossende woord. Zij mag volgende week terugkomen! Dan maakt Reinout het spannend…degene die we volgende week wel terugzien is…..Alice. Dat betekent dat we afscheid nemen van Meike met wat hoogtepunten. Het blijft slikken, aldus Meike, ondanks dat ze wist dat ze bij de onderlaag zat.
De eerste liveshow zit er op, er zijn nog 9 kandidaten over, en wij zijn 1 stapje dichter bij de vraag: Wie wordt het idool van 2004? Tot volgende week!