Verslag 5e liveshow

Rood, wit en blauw zijn de kleuren vanavond

Met de tune van Soldaat van Oranje en rood-wit-blauwe vlag over het publiek heen, beginnen we vandaag de 5e liveshow. Het moge duidelijk zijn, het thema van vanavond is Nederlandstalig. De deelnemers en de jury worden weer welkom geheten. Ook wordt er applaus gevraagd voor Reinout, die wederom vader is geworden, ditmaal van dochter Fiene. Om in het thema te komen krijgen we een korte intro te zien over de ontwikkeling van de Nederlandse muziek sinds de vijftiger jaren.
Dan is het de beurt aan de eerste kandidaat voor vanavond, Eric. Hij zingt ´Ik bel je zomaar even op´ van Gordon. Volgens HenkJan straalt het genot over naar de zaal, hij staat daar echt van ´wie doet me nog wat´. Bovendien was de timing deze keer goed. Jerney sluit zich daarbij aan. Ze vindt het jammer dat hij vals zingt, maar dat schijnen veel mensen geen probleem te vinden. Eric is wel beetje overdondert door dit, toch positieve, commentaar en wordt er beetje verlegen van.
Marlies mag het gaan proberen met ´Onderweg´ van Abel. Volgens Eric heeft ze goed gezongen, maar was de timing een beetje zoek. Edwin is het hiermee eens, maar vond het ondanks dat het een moeilijk liedje was een goeie keuze en vindt dat ze het goed gedaan heeft.
Er is er 1 jarig...
Zangeres Anastacia was in Nederland en de kandidaten mochten vragen aan haar stellen, zoals hoe het is om beroemd te zijn. Bovendien hadden ze nog wat typische Nederlandse cadeautjes voor haar zoals tulpen en een delfsblauw beeldje. Na het interview hebben ze nog gebak gegeten ter ere van de verjaardag van Marlies. Nu gauw terug waar het allemaal om draait…
Boris zingt ´harder dan ik hebben kan´ van Bløf. Volgens HenkJan doet Boris echt wat met de kritieken die ze hem geven. Hij vindt het lekker om naar te kijken en vindt het een goed optreden. Eric is nog positiever, hij vindt het heel erg goed en volgens hem mag Pascal van Bl øf hier trots op zijn.
Irma gaat dit keer een ballad zingen, ´vlieg met me mee´ van Trijntje Oosterhuis. Edwin is superenthousiast. Hij vindt het het beste optreden tot nu toe van Irma. Jerney heeft 1 kleine opmerking dat haar start iets te voorzichtig was, misschien omdat ze wat zenuwachtig was. Maar gelukkig herstelde ze zich prima.
Emotioneel weerzien
De vijfde kandidaat voor vanavond is JK. Hij zingt ´Is dit alles´ van Doe Maar. Volgens Jerney is dit een eenvoudige melodielijn waar niet veel fout kan gaan en dus ook niet ging. Als JK bij Reinout op de kruk plaatsneemt, is er nog een verrassing voor JK. Het blijkt dat hij zijn moeder en broertje, die op Curaçao zitten al 3 jaar niet heeft gezien. Aangezien alle kandidaten hun familie op de tribune hebben zitten, hebben ze voor JK een filmpje gemaakt met zijn moeder en broertje vanuit Curaçao. Uiteraard is JK hiervan helemaal onder de indruk en erg emotioneel zegt hij nog wat terug in de camera.
Even slikken, maar toch doorgaan voor de laatste kandidaat Maud. Zij zingt ´afscheid´ van Volumia. Edwin vindt dat ze het intens gezongen heeft, maar te gewoontjes. Hij vindt het middelmatig optreden. HenkJan vindt ook dat Maud vanavond niet spetterde. De tekstbeleving was goed, maar de uitvoering matig. Vooral bij 1 uithaal ging het niet lekker. Tja, of dat nou ligt aan het filmpje voor JK of niet, het zit er weer op voor vanavond.
Wie oh wie?
Een uurtje later zijn we weer terug. Alle juryleden denken dat Eric op de kruk komt te zitten. HenkJan en Eric denken dat Irma ernaast komt, en Jerney en Edwin denken dat Maud naast Eric komt te zitten. Reinout en Tooske gaan het verlossende woord geven. JK mag in ieder geval blijven. Irma moet inderdaad op de kruk plaatsnemen. Boris en Marlies mogen ook blijven, dus het gaat tussen Maud en Eric. En inderdaad, Eric moet op de kruk zitten. Ze houden elkaar stevig vast, totdat Reinout vertelt dat het Eric is die we niet meer terug zien….Irma is in tranen maar kan toch een lachje uiten dat ze volgende week weer terug mag komen. En of dat lachje er volgende week aan het eind weer is? We zien het volgende week!