Verslag 1e workshop

Verslag 1e workshop

Sporten met Marco
Vandaag beginnen de workshops. In tegenstelling tot vorig jaar is er dit jaar publiek bij aanwezig. Persoonlijk vond ik het zonder publiek wel wat hebben, maar zo kunnen de kandidaten vast een beetje proeven aan de sfeer van de liveshows. Tooske doet vanavond het woord en legt uit wat de bedoeling is van de workshop en stelt de jury voor. HenkJan heeft er zin in. Volgens hem zal het spannender worden dan vorig jaar. De 9 kandidaten van deze eerste workshop zijn Anne, Maickel, Sharon, Gerbrich, Ron, Marlies, Krystle, Frank en Maud. Ze hebben zich deze week voorbereid met behulp van Marco Borsato! Volgens Marco moet je goed fit zijn, zeker als je een hele avond, of zoals hem een paar avonden achter elkaar, een grote show geeft. Vandaar dat ze eerst maar eens een beetje gaan sporten. De eerste indruk van de trainer is dat ze het wel aan kunnen, maar Marlies denkt dat ze de volgende dag niet meer kan lopen.
Zenuwachtig
Anne mag het spits afbijtenelen . Ze is een beetje zenuwachtig en had op dit moment liever op de sportschool gezeten. Volgens Tooske is dat het foute antwoord. En bedankt Tooske, dat wilde Anne natuurlijk net even niet horen. Na het introfilmpje loopt Anne het podium op en zingt ´like the way I do´. HenkJan merkt dat de zenuwen parten spelen bij Anne, bovendien ´voelt´ hij niet wat ze zingt. Er zit geen power in. Eric is het daar niet mee eens, hij voelt de power wel, maar vindt dat Anne in het 2e gedeelte soms wat onzuiver zingt.
Het volgende intro is van Maickel. Nadat hij ´I believe I could fly´ van R.Kelly gezongen heeft, mag Jerney haar mening geven. Ze vindt dat Maickel een leuke uitstraling heeft, een goeie performance, kortom hij heeft haar overtuigd. Edwin daarentegen vindt de zang weer te gehaast en de uitspraak niet zo goed, waardoor hij niet onder de indruk is.
Na het intro van Sharon mag zij de jury overtuigen met ´vision of love´ van Mariah Carrey. Eric is heel enthousiast, vindt het gedurfd en ontzettend goed. Jerney vindt het jammer dat ze een heel klein slippertje maakte, maar verder vindt ook zij het geweldig.
´Waanzinnig!´
Gerbrich is de volgende die het mag proberen. Ze zingt een nummer van Jannis Joplin. Dat dit een originele maar ook een goeie keuze is, blijkt uit de reacties van de jury. Volgens Edwin begon ze wat zenuwachtig, maar kwam dat al snel goed, een topper. HenkJan vindt dat ze een goeie eigen draai aan het liedje heeft gegeven en dat het van de buis spettert. ´Echt waanzinnig!´
Even een onderbreking met Marco Borsato. Met John Ewbank achter de piano mochten de kandidaten ieder nog een liedje zingen van Marco Borsato. Hij wilde de kandidaten laten proberen om met hun eigen interpretatie een liedje te zingen. In het Nederlands. Dat maakt het moeilijker volgens hem. Je moet goed de punten en de komma´s zetten en 1 worden met het liedje. Marco sluit af met de belofte dat als in deze groep de uiteindelijke winnaar zit, dat die dan langs mag komen in de kuip! Dat is een leuk vooruitzicht en daar houden we ´m aan!
Ron gaat een ´leatest love´ zingen van René Froger. Jerney is heel positief. Ondanks dat Ron in het begin de zenuwen niet helemaal onder controle had, heeft hij een mooi stemgeluid. Eric is het daarmee eens, en is ook heel positief.
Vast aan de stoel
Het volgende intro is van Marlies. Zij gaat ´ironic´ zingen van Alanis Morisette. De jury is laaiend enthousiast. Volgens Edwin is alles goed, heel apart, volgens hem heeft Marlies de ´x-factor´ en hij denkt dat ze erg ver kan komen. Ook HenkJan heeft helemaal genoten en zat de jury vast aan de stoel.
Na het intro van Krystle mag zij een nummer van Leanne Rhymes gaan zingen. Eric geeft aan dat ze in het theater ondanks haar keelontsteking door was omdat ze een mooie klank had. Maar hij vindt nu dat het best goed gedaan heeft, maar een erg ´gewoon´ stemgeluid heeft. Edwin is (nog) minder positief. In tegenstelling tot Marlies mist Krystle volgens hem de ´x-factor´. Hij vindt het niet zo goed en dat is zo te zien nog netjes uitgedrukt.
Frank gaat ´Layla´ zingen van Eric Clapton. Jerney vindt dat hij vergekomen is voor iemand die geen zanger is en daar geen ervaring mee heeft. Hij heeft gewerkt aan zijn houding, maar volgens haar is het qua zang niet goed genoeg. HenkJan geeft toe hij misleid was door de uitstraling van Frank en hij vindt het niet overtuigend. Volgens hem kan Frank zeker een idool worden, maar dan misschien in de acteerwereld ofzo. In ieder geval zal hij geen popidool worden.
Maud is de laatste. ´Last but not least´ hopelijk. Zij zingt ´white flag´ van Dido. Erich vond het in het theater al goed, maar nu vindt hij het zelfs steengoed. HenkJan geeft eerlijk toe dat hij zich in het theater afvroeg hoe de auditie van Maud ook al weer was. Hij schaamde zich dat hij zich dat niet meer kon herinneren want hij vindt het geweldig. Het enige waar Maud volgens hem nog wat aan kan veranderen is haar kleding. Het moet meer zijn van: dit is Maud! Maar zang he-le-maal goed!
De uitslag
Dit waren ze dan, de 9 kandidaten. Ze kunnen een uurtje bijkomen en dan komt de uitslag. Tooske houdt het wat spannend, maar uiteindelijk zijn dit de 2 kandidaten die het publiek heeft gekozen. Als eerste met 22% van de stemmen……Maud! Helemaal verrast en blij staat Maud op en neemt plaats op 1 van de 3 stoelen. Als tweede met maar liefst 32% van de stemmen…..Marlies! Compleet verbaast en gelukkig staat Marlies langzaam op. Ze kan het niet geloven. De derde kandidaat wordt gekozen door de jury. HenkJan zegt dat ze het met het publiek helemaal eens zijn. Zij willen nog een mannelijke deelnemer toevoegen, te weten….Ron!
Dit zijn dus de 3 kandidaten die rechtstreeks doorgaan naar de liveshow. Dan zijn er nog 2 deelnemers die naar de wildcardronde mogen, om zo nog te proberen als laatste bij de liveshow te komen. En dat zijn…..Frank en Sharon. Frank is verbaasd, en Sharon lijkt wat teleurgesteld. Tja, als je ook niet meteen gekozen bent, kun je je afvragen of je dan ooit winnaar van Idols zal worden. Wie zal het zeggen? Volgende week de 2e workshop en weer een stap dichterbij de ontknoping van het idool van 2004!