Voorrondes aflevering 4

Aflevering 4

1 van de 7 schoonheden
Vanuit Tooske´s geboorteplaats Zwolle gaan we deze aflevering verder met de auditierondes van Idols. De eerste kandidaat bezit in ieder geval 1 van de 7 schoonheden: hij is in het bezit van een moedervlek. Over zijn linkeroog wel te verstaan. Voordat Rene naar binnen gaat geeft hij zichzelf nog een peptalk. Volgens hem moet je niet te veel van die weekendjes hebben, anders haal je de 30 niet. Als hij voor de jury verschijnt kondigt hij aan dat hij gaat probéren te zingen ´jij en ik´ van de Memorieband. Met de klemtoon op ´proberen´ en ook nog een onbekend nummer. Je ziet de jury al vertwijfeld kijken. Maar dat blijkt nergens voor nodig te zijn. Het klinkt goed. HenkJan gelooft er wel in. Eric geeft aan dat er qua styling nog wel wat mag gebeuren en Jerney is erg verrast. Aangezien Edwin het ook ´gewoon goed´ vindt, mag René door naar het theater. De 20-jarige Anja gaat het proberen met ´i´m not a girl´. Ze houdt van zingen en wil graag beroemd worden. Maar dat dat niet met zingen zal lukken, wordt al gauw duidelijk. Als ze klaar is, wil ze nog een liedje zingen maar volgens HenkJan hoeft dat niet voor het programma Idols. Jerney wilde zelf al eerder haar hand opsteken om haar ´te verlossen uit deze zenuwslopende performance´, want het was wel erg. Op HenkJan´s vraag of ze normaal gesproken wel de sterren van de hemel zingt, zegt ze ook nog vol overtuiging ´Ja´. Dat de jury hier lacherig op reageert, kan ik zeker begrijpen.
Soundmixshow?
Richard hoopt dat hij aan de top komt en volgend jaar in Ahoy zal staan. Hij gaat Alan Jackson nadoen, waarop HenkJan meteen inspringt dat hij alsjeblieft niet iemand na moet gaan doen, maar gewoon als Richard een liedje moet gaan zingen. Met zijn hand als microfoon begint Richard te zingen, maar het klinkt niet goed. Hij is zenuwachtig, slechte uitspraak en als hij ook nog de tekst lijkt te vergeten, verzucht HenkJan dat hij toch beter Alan Jackson had na kunnen doen.
Je zou toch maar naar de prinses van Troje zijn vernoemd. Die eer gaat naar Elisaar. Een kunstenares, die haar hele lichaam beschildert, kan buikdansen en nu dus ook wil zingen. Blijkbaar kan ze het allemaal. Edwin vindt haar een prachtige verschijning, maar dat ze qua stem tekort schiet. Jerney is het daar mee eens. Eric vindt haar een geweldige uitstraling hebben, maar ook hij vond dat ze niet supergoed zong, maar wil haar toch voordeel van de twijfel geven. De juryvoorzitter vond ook dat ze het redelijk gebracht had, maar dat ze in de theaterronde wel beter moet gaan zingen. Ze is in ieder geval door!
Brenda probeert het voor de 2e keer. Nu met ´Heaven´ van Do. Vorig jaar werd ze tijdens het nummer ´You and me´ onderbroken en ook nu schudt Eric al nee en onderbreekt haar weer. Volgens hem hoor je bij Brenda meteen al dat het geen zin heeft, en moet ze geen zangeres willen worden. Op HenkJan´s vraag waarom ze dan toch weer komt, antwoord ze dat het gewoon wil proberen. Tja.
De weg is nog lang
Kostian komt al rappend voorbij in de wandelgangen. Hij gaat toch geen liedje rappen hoop ik, want dan weet je zeker dat het voorbij is. Maar nee, hij zingt ´testify to love´. Jerney vindt Kostian iemand met een leuke persoonlijkheid, maar qua zang wat ongenuanceerd en schreeuwerig. HenkJan en Eric lijken te twijfelen, en Edwin vond het wel goed, ´Kostian ging staan en deed z´n ding´. HenkJan hakt de knoop door en zegt dat Kostian en dus nog lang niet is, maar dat hij het voordeel van de twijfel krijgt.
Miss Noord Nederland Denise wil zingen, acteren, vanalles. Dat ze acteertalent heeft laat ze meteen even zien. Ze doet alsof ze flauwvalt en blijkbaar zo vol overtuiging, dat haar moeder aan komt rennen wat er aan de hand is. Helaas is het na het zingen niet meer zo lachen allemaal. De jury is het er over eens dat ze een prachtige meid is, maar helaas geen zangstem heeft.
Joël en Bas uit Idols1 komen met camera ook even voorbij om wat mensen een hart onder de riem te steken. Uiteindelijk gaan ze naar huis met een niet zo bijzonder filmpje, maar wel een telefoonnummer van 1 van de deelnemers.
De 15-jarige Rick vindt zichzelf anders dan de gewone popster en hoopt dat de jury dit ziet. Nadat hij  zijn versie van ´proud mary´ heeft gezongen, is de jury het eens. Helemaal goed, niets aan toe te voegen. Nou Rick, ze hebben het gezien hoor!
'Alle eendjes zwemmen in het water...'
Monique is zelf niet zo overtuigd als ze binnenkomt en begint dan maar met de jury een handje te geven. Dat is al 1 minpunt, want de jury is daar niet echt van gediend. ´Als we dat bij iedereen doen, hebben we nog een dag nodig´, aldus de altijd eerlijke en scherpe Jerney…Na een paar regels onderbreekt ook nu Eric haar. Om haar tegen zichzelf te beschermen. Ze klinkt grappig en wordt al vergeleken met een eend. De jury probeert haar nog anders te laten zingen, maar het blijft ´kwakerig´ klinken. Niet door dus.
In Eindhoven gaan we weer verder. Kim wil een eigen nummer laten horen, wat zomaar in haar op kwam. Ze staat op een camping waar ze zingt en er een show van probeert te maken. Zoals voice-over Reinout het al zegt: 'Kim maakt een carrierestap van de campingdisco naar de Idolsstip.' Houdt het daar ook voor haar op? Ook zij wil zich voorstellen, maar de jury weet al dat ze Kim heeft, dus ditmaal komt de jury er onder uit. Met de 'pakkende' tekst 'Hello jury, hello jury' komt ze niet echt ver. Ze is geen geboren zangeres, de tekst gaat verkeerd en na haar performance valt het Idolsbord ook nog eens spontaan achter haar naar beneden. Als duidelijk is dat Kim niet door is en Edwin haar vraagt of ze het bord even terug op wil hangen, is ze toch niet zo gek om dat te doen. Eigenlijk wel jammer, hadden we nog kunnen lachen... 
Megan is ook voor de tweede keer terug, ze kon het niet laten. Volgens eigen zeggen heeft ze haar uiterlijk veranderd en is ze zanglessen gaan nemen. Helaas zien we niet hoe haar auditie vorig jaar ging en gaan we meteen door naar deze auditie. De jury is in ieder geval erg enthousiast. Eric vindt het hartstikke goed, erg vooruit gegaan en Jerney voegt nog toe dat ze een leuke uitstraling heeft. Aangezien ook volgens Edwin alles klopt, feliciteert HenkJan haar met het behalen van de volgende ronde!

Kappuh!
Ron betreedt de auditieruimte met een t-shirt van Linkin' Parc. Iets van Frans Bauer had beter bij hem gepast. Hij staat er maar slapjes bij, zijn engels is zo vreselijk slecht, en over zijn zang zullen we maar niet verder spreken. Dat ziet ook Jerney, die al snel roept dat hij moet 'kappuh!!' Als Linkin' Parc zo zou klinken dan was Ron er nooit fan van geworden, aldus Jerney. Einde verhaal dus voor Ron.
Kelly 'Miss Independent' Clarkson mag ook even haar zegje doen. Toen zij auditie deed, kreeg ze pas na de 3e auditie in de gaten dat het om een tv programma ging! En haar gouden tip voor de kandidaten: 'breng iets unieks voor de jury'. Tja.
Debbie heeft zelfs een belangrijk darttoernooi afgezegd om mee te doen aan deze auditie. Blijkbaar is ze 1 van de beste vrouwelijke darters van Nederland. Maar omdat ze in haar eigen cafe wel complimentjes krijgt voor haar zangstem, wil ze eens een andere weg inslaan. Helaas komt ze erg zenuwachtig over, en is de jury niet onder de indruk. De jury kan niet geloven dat ze dit ambieert, terwijl ze met darten al zover is. Dus Debbie, meid, ga weer lekker darten!
'Toedeledokie'
Sylvana heeft al eens de soundmixshow gewonnen met haar imitatie van Patty Label en is al wat bekend in deze business. Ze vraagt zichzelf ook wel een beetje af wat ze komt doen, maar het lijkt haar gewoon leuk. Natuurlijk win je een soundmixshow niet zomaar, dus het is eigenlijk wel vrij snel duidelijk dat ook de jury onder de indruk is. Volgens Edwin had ze hier en daar wel een uitglijder, maar dat was nauwelijks hoorbaar. Jerney vindt Sylvana redelijk hip en kan er niet zoveel tegen hebben. Eric doet er nog een schepje bovenop en heeft er helemaal niets tegen. Dus door naar het theater!
De 15-jarige Barbara heeft het liedje van Janet Jackson wat ze wil gaan zingen al een paar keer geoefend met Karaoke. En zelf daarbij wat danspasjes verzonnen. Het swingt de pan uit, maar niet op de goeie manier. Edwin laat haar stoppen. Volgens hem ging het zingen nergens over en ook Eric was niet overtuigd. Dus Jerney wat zeggen we dan? 'Toedeledokie.'
Gelukkig staat de vrouw van heftruckchauffeur Bennie helemaal achter hem. Dat is tenminste iemand. HenkJan pept 'm nog op: 'maak ons gek'. Nou, dat lukt 'm wel hoor! 'Jezus Christus', zegt Eric, 'ik heb nog nooit zo iets slechts gehoord.' Volgens Bennie is hij ook niet gewend om de leadzang te zingen. Normaal zingt hij de 2e stem. 'Oh', zegt Eric, 'ik dacht playbacken.' Gelukkig kunnen ze er allemaal wel om lachen. En Jerney sluit het geheel weer af met haar bekende woordje......precies. Tot de volgende keer!