Artikel

De koningin van de kruk

Arno Gelder
Uit: Algemeen Dagblad, 13 februari 2006
HILVERSUM - Opnieuw belandde Ellen dit weekend op de gevreesde kruk. Om Idols weer te overleven, voor de vierde keer.

Verliezer Serge troost Ellen, die wéér een gang naar de kruk niet aankon: ,,Ik brak volledig.''Voor de populaire Serge viel het doek nu wel.

Dit keer bleef het niet bij het wegpinken van een traantje. ,,Ik brak volledig,” bekende Ellen na afloop van de verrassende zevende editie van Idols, waarin voor publiekslieveling Serge tot afgrijzen van puberend Nederland het doek viel.

Haar ogen glinsterden nog nat van de emotie. ,,Ik heb na afloop verschrikkelijk gehuild. Ik kon de spanning van wéér de gang naar de kruk niet aan. Toen ik mijn naam hoorde, was ik in gedachten al bezig met mijn afscheidswoordje. Tegen Raffaëla naast me zei ik: ‘Het valt best mee hoor. Ik ben het al gewend’. Toen Serge en ik overbleven, gaf ik mezelf geen kans meer. Hij is zó populair. Voor mij een geheide finalist.”

Maar de natie redde Ellen van het klamme skaileer van de kruk en verwees haar weer naar het comfortabele textiel van de bank. Haar uitvoeringen van Can you feel the love tonight (Elton John) en This love (Maroon 5) mochten er ook zijn. Juryvoorzitter Henkjan Smits, die nog eens fijntjes uitlegde dat de zwangerschap van Raffaëla toch echt een carrière als Idol in de weg staat, vond het, als Ellen haar rust nam, ‘heerlijk om naar te luisteren’.

Collega Eric van Tijn bespeurde ‘enige gemakzucht’, maar die kwalificatie duidt er op dat Ellen nog beter kan.

De studente aan het conservatorium in Amsterdam, wier wieg in het Twentse Goor stond, geldt in het gezelschap van de vijf overblijvers als minst opvallende. Harm (‘Ik had toch op die kruk moeten zitten?!’) redde het op zijn branie en zijn ogenschijnlijk in Idols misplaatste aanwezigheid.

Ook nu kreeg hij weer een actute aanval van Alzheimer, toen hij in zijn liedjes Do you love me (Contours) en Radar love (Golden Earring), niet bepaald gecompliceerd pop-proza, delen van de tekst vergat. Van Jerney Kaagman (‘Je maakt er een slapstick van - we zijn hier bezig met serious shit’) mocht hij vertrekken.

Ook Floortje, Angelique en Raffaëla lijken extraverter dan de bescheiden Ellen. Maar: ,,De mensen thuis waarderen klaarblijkelijk mijn stem. Het is fijn als je op die kwaliteit wordt beoordeeld.”

Ze staat op haar opleiding en bij Idols bekend als ‘de jazz-chick’, want in dat genre ligt haar hart. ,,Ella Fitzgerald, Dianne Reeves en Ray Charles zijn mijn voorbeelden. Later wil ik vooral richting soul en funk gaan, mét een jazzy geluid.”

Wat Idols aangaat leeft Ellen van week tot week. ,,Ik heb kennelijk wat krediet opgebouwd, maar lang niet voldoende om achterover te leunen. Dat houdt me heel alert. Het móet elke keer beter.”