Artikel

´Idols’-finalisten zijn niet zenuwachtig

Uit: BN De Stem, 7 maart 2006
(foto: GPD)

De programmamakers van ‘Idols’ werken met alle macht toe naar de grote finale op zaterdag. Gisteren gaven de finalisten Floortje en Raffaëla een persconferentie in de ‘Idols’-studio. „We hebben niets te melden en toch komen er twintig journalisten en een paar cameraploegen op af. Dat vind ik een groot compliment voor het programma. Het maakt blijkbaar iets los“, zegt uitvoerend producent Mark de Vink met een grote grijns.

Tot zijn niet geringe verbazing is de derde editie van ‘Idols’ weer een kijkcijferkanon. Eerder lukte het bijvoorbeeld ‘Big Brother’ niet het eerste succes te overtreffen, maar de talentenjacht ‘Idols’ vertoont nauwelijks slijtage. Zaterdag keken ruim twee miljoen mensen naar de halve finale. Ongeveer net zo veel als in eerdere jaren.

De Vink: „En in hun woonplaatsen Almere en Emmen stonden zondag drommen mensen te kijken naar Floortje en Raffaëla. Ik vind het heel bijzonder dat mensen de moeite nemen naar deze twee meiden te komen kijken.“ De komende dagen zijn de dames nog regelmatig in de media aan te treffen om zo veel mogelijk aandacht te vragen voor de finale.

Toch kent de ‘Idols’-hype ook zijn grenzen. Zo hadden de programmamakers mensen opgeroepen om gisteren naar de studio in Hilversum te komen voor de opnamen van de Sterrenparty, waarbij de laatste dertien Idols-kandidaten nogmaals zouden optreden. Toegang gratis maar ‘vol is vol’. En dus stonden er maandagmorgen al volop dranghekken rond de studio. Maar een massale toeloop bleef uit.

Om half acht ’s ochtends stonden er ongeveer vijftien mensen. Rond half twee ’s middags ongeveer vijftig. Pas later op de middag werd het drukker. De meeste fans waren scholieren die ‘een dagje ziek’ waren, toevallig vrij hadden of ‘hun vrije dag konden ruilen.’ Na uren in de kou te hebben gestaan, snakten ze naar de studio. Buiten was alleen warme chocomelk en een broodje warme worst te koop.

Geheim

Binnen vertelde Rafaëlla dat zij en Floortje zaterdag onder meer het lied ‘Right here, right now’ gaan zingen. Wie wint, mag het nummer op single uitbrengen. Wat voor soort lied het is, blijft geheim. Dat mocht van de aanwezige persvoorlichters nog niet onthuld worden. Wel wilde Raffaëla nog kwijt dat ze haar zenuwen inmiddels aardig in bedwang weet te houden.

Nachtrust

„De laatste drie weken al. Als ik op het podium sta, glijdt alles van me af.“ Ze geniet van alle aandacht. „Daar kom ik eerlijk voor uit. Dat heb ik altijd al gehad. Op school wilde ik ook graag optreden als dat kon. Dat vond ik geweldig.“

Zo nu en dan denkt ze ook na over haar komende zangcarrière.

„Die moet er komen. Ik ga niet vijf maanden mijn best doen bij ‘Idols’ voor niets. Ik hoop in het Nederlands en Engels te gaan zingen. Beetje soul, en r&b, maar dat moet ik nog overleggen met mijn management.“ Haar nachtrust lijdt nauwelijks onder alle drukte. Raffaëla: „Soms word ik wakker en dan droom ik dat ik er van langs krijg van de jury.“

Aan dromen komt Floortje tijdens het slapen niet meer toe, dat doet ze wel als ze wakker is. „Ik ben zo moe. Als ik ga liggen, dan slaap ik. Het is heel vermoeiend de laatste dagen. Ik zat vanochtend in de stoel voor de schmink en merkte dat ik gewoon even wegzakte.“

Floortje heeft de laatste weken vooral tegen zichzelf gevochten. „Ik heb altijd goede commentaren van de jury gekregen en er tegelijk rekening mee gehouden dat er een moment komt, dat ze wel kritisch worden. Ik werd daar steeds banger voor. Dan had ik voor mijn gevoel goed gezongen en dan liep ik met knikkende knieën naar ze toe. De angst stond in mijn ogen. Achteraf allemaal voor niets.“

Ondanks het succes van de talentenjacht, is het nog niet zeker of er een vierde editie van ‘Idols’ komt, meldde producent De Vink.

RTL gaat nu op zaterdagavond verder met een tweede serie van ‘Dancing with the Stars’ en daarna komt waarschijnlijk eerst de ‘X Factor’. Dat is een ook een talentenjacht, bedacht door de makers van ‘Idols’. In onder meer België en Engeland is de show al een succes. Mocht dat in Nederland ook het geval zijn, dan kan ‘Idols’ stoppen op zijn hoogtepunt. .