Artikel

Serge weer met beide benen op de grond

Janine Leunessen
Uit: Limburger, 20 februari 2006
Maastricht - Hij heeft eerst getwijfeld of hij afgelopen zaterdagavond wel naar de show zou gaan. Het is toch confronterend. Het moment op de kruk vorige week zit nog vers in het geheugen van Serge. Het moment dat hij werd weggestemd door de televisiekijkers. Maar de gewezen Idolskandidaat was afgelopen zaterdag toch in de buurt voor een televisie-interview in het kinderprogramma Jetix. Het leek hem wel leuk om dit keer als toeschouwer bij de Idols-show aanwezig te zijn. „Dat was het ook wel, maar ik voelde me toch rot om nu op de tribune te zitten. ‘Tja, daar zit ik dan’, ging er door me heen. Maar het is goed geweest om alles te relativeren. Dan zie je dat Idols slechts een televisieprogramma is. Dat er meer is naast Idols. In die weken heb je geen benul wat er om je heen gebeurt. Nu wordt alles weer werkelijk. Precies, ik ben weer op aarde geland en sta weer met beide benen op de grond.”

Serge Gulikers: „Mensen stormen gewoon op je af.”
Net als veel Idols-kijkers en zijn mede-kandidaten had hij niet verwacht dat hij weggestemd zou worden. „Ik heb er wel rekening meegehouden. Iedere keer. In mijn achterhoofd klonk bij elke show het stemmetje: je zal er dit keer wel eens uit kunnen gaan. Het was niet echt mijn avond, maar ook weer niet zo dramatisch.”

Misschien lag het aan die technische storing waardoor de muziek uitviel of had hij andere nummers moeten kiezen. Maar de muziekkeuze was beperkt, vindt hij. „We kregen voor iedere show een cd met dertig nummers, maar daar zat niet veel naar mijn smaak tussen.”

De geruchten over mislukte sms-verzendingen hebben ook hem bereikt. Idols is al eens in opspraak geweest wegens gesjoemel met stemmen. „Ik heb van vrienden gehoord dat ze hun bericht niet naar mijn nummer konden sms-en. Bij een studentendispuut hebben ze naar verschillende kandidaten ge-sms’t, maar die naar mij kwamen niet aan. Ach, het zij zo. Je kunt wel vraagtekens bij het programma zetten maar het blijft een spel. Je kunt geluk of pech hebben.”

Op de kruk voor de camera nam Serge de afwijzing nuchter op. Maar afgelopen woensdag kwam toch de klap. „Tot die dag had ik nog van alles te doen. Maar woensdag besefte ik pas echt dat het was afgelopen. Toen had ik ineens tijd om na te denken. Ik miste het repeteren, de mensen, de opnames.”

Zijn Idols-avontuur is afgelopen, maar hij mag zich nog steeds tot de club bn’ers rekenen. Onopgemerkt over straat lopen kan nog niet. Zaterdagmiddag in Utrecht kwamen tijdens het winkelen om de haverklap mensen op hem af voor een handtekening of een foto. Hij werd zelfs achtervolgd door een groep giechelende meiden. „Het is ongelofelijk hoeveel mensen je herkennen. Natuurlijk leuk, maar soms ook beangstigend en beklemmend. Mensen stormen gewoon op je af.” Zaterdagavond is hij begeleid naar zijn zitplaats op de tribune. „Ze hebben me een beetje buiten het publiek gehouden zodat ik niet te veel aandacht zou trekken en mensen uit het publiek naar me toe zouden komen.”

Zo proeft Serge toch iets van het Idol zijn. „Alle afvallers zijn inderdaad een beetje idool geworden. Maar blijvend is dit natuurlijk niet.”

Daar wil hij wel aan gaan werken. Hij is zich nu aan het oriënteren wat hij verder wil gaan doen: zijn hbo-opleiding communicatie en multimediadesign weer oppakken of verder in de showbizz. Als hij dat laatste wil, dan moet het nu gebeuren. Vandaag heeft hij een afspraak met de managers van Idols, The Entertainment Group, over mogelijke toekomstplannen. Van de professionals heeft hij positieve geluiden gehoord over zijn optredens. „Ze zeggen dat ik talent heb en dat moet gebruiken. Henkjan Smits kwam naar me toe en zei dat ik niet in het publiek thuishoorde, maar op het podium. Chantal Janzen adviseerde me musicals te gaan doen en de zangcoach wil me helpen. Daar hecht ik meer waarde aan dan aan de uitslag.” Die zeven weken Idols zijn een goede levensles voor Serge geweest. „Een vriend van me zei dat ik niet veranderd ben, maar gegroeid. Je krijgt meer zelfvertrouwen, een sterkere persoonlijkheid en je wordt weerbaarder. Door de media-aandacht maar ook door de harde kritiek. Dat was effen slikken. Zo stomen ze je klaar voor de muziekwereld die keihard is.”

Wie wint volgens hem? „Floortje. Die heeft de meeste fans. Veel meisjes herkennen zichzelf in haar. Zelf vind ik Angelique de beste zangeres. Maar Idols is geen zangwedstrijd. Het gaat om de populairste.”