Artikel

Eric van Tijn: ´Leuk als een meisje Idols wint.´

Van: mediakrant.web-log.nl, 11 februari 2006
Nog zes kandidaten maken kans om de Idol van 2006 te worden. Floortje, Angelique, Raffaëla, Harm, Ellen en Serge zijn nog in de race voor het felbegeerde platencontract. In de uitzending van vanavond wordt bekend gemaakt wie de volgende finalist is die het veld moet ruimen.

Jurylid Eric van Tijn produceerde na Idols 1 en 2 de albums van Jamai, Hind, Boris en Maud. Ook in de derde editie is hij weer op zoek naar de ideale combinatie van zang, lied en persoonlijkheid. "Floortje is heel populair", aldus Van Tijn in een interview op Mediakrant. Het zou het jurylid leuk lijken als Idols dit jaar door een meisje gewonnen wordt.

De kijkcijfers van Idols 3 zijn nog steeds hoog. Had je dat verwacht?
"Aan de ene kant wel, maar ik dacht ook: zou men wel op weer een nieuwe Idols-reeks zitten wachten? Tijdens het jaar dat Idols er niet was spraken mensen op straat mij wel aan. Volgens mij was een jaar er tussenuit wel goed, maar het kon natuurlijk nooit meer zo’n hype worden als Idols 1. Ik was wel bang dat mensen er op uitgekeken zouden zijn, we hebben mazzel gehad. De geflopte programma’s Popstars The Rivals en 1000 Sterren Stralen hebben er voor gezorgd dat een gevoel ontstond dat die programma’s minder waren dan Idols. Hierna ontstond de behoefte voor Idols 3."

Was de keuze moeilijk om weer jurylid te worden in Idols 3?
"Nee, helemaal niet. Ik heb deel 1 en 2 zo superleuk gevonden dat ik eigenlijk meteen zei: 'Het moet wel heel raar lopen dat ik niet meedoe'. Ik vond het jammer dat Edwin niet mee zou doen. Dat was eerst niet zo, het plan was om het met z’n vieren te doen. Uiteindelijk heeft hij zich terug getrokken."

En voor Idols 1?
"Toen dacht ik: dat moet ik niet doen, ik wil niet in een of ander belachelijk programma zitten en afgaan op televisie. Ik was bang om voor joker te zitten. Ik ben zelf geen artiest of performer, zo’n type ben ik helemaal niet. Ik wilde ook geen rol gaan zitten spelen of me aanstellen op televisie."

Hoe kijk je terug op deel één en twee, met Jamai, Jim, Boris...?
"Het is jammer dat het bij elke artiest die je nu opnoemt, door verschillende oorzaken, niet helemaal is gelopen zoals je gehoopt had dat het zou lopen. Jamai had gewonnen en bleek eigenlijk geen popidool te zijn maar een musicalster. En dat is hij ook echt! Bij zijn allereerste eerste auditie zei ik: 'Je moet meer in doen in de musicalhoek'. Gelukkig voor hem wilden Henk-Jan en Jerney per se dat hij door zou gaan. Uiteindelijk is het goed met hem gekomen, alleen heel anders. Eigenlijk was hij geen Idol. Jim is ook goed terechtgekomen. In het begin had hij het moeilijk. Opeens kwam Dancing with the Stars uit de lucht vallen en bleek dat hij wat anders kon. Bij Idols kon hij helemaal niet dansen. Toen hij als jochie van 15 jaar bij Idols binnenkwam zeiden we alle vier: 'Wat een uit- straling heeft die gozer'. Hij kon nog niks, wel wat zingen, maar verder was het een jongentje van 15."

"Hind is nu een beetje wild om haar heen aan het slaan door Idols en kandidaten af te kraken. Dat is niet zo handig van haar, ten eerste heeft ze veel aan Idols te danken en verder weet ik nog dat zij ook wel eens een liedje helemaal slecht heeft gezongen. Ik vind Hind nu een volwassen artiest, uit haar Idols verleden gegroeid. Ze zou blij moeten zijn met haar Idols-ervaring en de start die ze hierdoor gekregen heeft. Er is blijkbaar extra publiciteit nodig voor haar theatertour…"

Waren Jim, Jamai en Boris eigenlijk Idols?
"Ik vond Jim een echt idool en dat is hij nog steeds. Boris was het wel heel erg, hij had Nederland aan zijn voeten. Maar hij had meer de wens om meer muzikant te zijn dan artiest, hij zat eigenlijk in een verkeerde rol. Uiteindelijk is hij geen idool, ook omdat hij het zelf niet wil zijn. Hij wil muzikant zijn en geen idool."

Henk-Jan schrijft op zijn website dat er dit jaar meer talent is de andere jaren. Mee eens?
"Ik vind wel dat het meer een ploeg is. Er zijn wel uitschieters, het is een heel hechte club. Meer dan één en twee? De kandidaten zijn wel bezig om zelf te winnen, maar zijn ook heel erg samen. Erg blij voor de ander als het goed gaat en ze leven mee als het slecht gaat. Dat is absoluut niet gespeeld, bij één en twee dacht ik wel eens bij kandidaten: volgens mij vindt je het helemaal niet zo erg dat iemand slecht is. Ze waren meer bezig met het winnen. In deel drie is het meer oprecht."

Audities, workshops of live-shows?
"De audities. Die zijn voor ons bijna als een soort schoolreis. Met z’n drieën een bus in en lachen, maar ook heel serieus kijken of er echte talenten tussen zitten. Het is natuurlijk grappig dat er gekken komen, maar daar ga ik eigenlijk niet voor. Dat is voor mij meer bijzaak. De kandidaten van nu gaan ook leuker en beter om met de opmerkingen vanuit de jury. Dat komt omdat veel van hen bewuster bezig zijn met wat wij zeggen. Dat is wel verrassend voor ons, heel anders dan tijdens deel één en twee. Toen zeiden de kandidaten: 'Hé joh, je snapt er helemaal niks van, jullie lullen maar wat en je moet hier zelf maar gaan staan'. De meesten hebben nu meer de juiste drive."

Is het niet jammer dat jullie tijdens de live-shows eigenlijk niets meer te vertellen hebben, want uiteindelijk beslist het publiek?
"Heel weinig ja… we hebben een soort adviserende rol. Ik zou aan het eind wel meer invloed willen hebben. (..) De kandidaten maken nu zelf de keuze voor het liedje, maar soms jeuken wel onze handen wel en denken we: hoe kun je nou de keuze hebben gemaakt voor dát liedje?..."

Al nagedacht over de winnaar van Idols 3?
"Het wordt wel steeds duidelijker. Floortje is heel populair. Het maakt mij persoonlijk niets uit of een man of vrouw wint, maar ik denk wel dat het zou leuk zijn als een meisje zou winnen." Als goedmaker voor het verlies van Maud? "Volgens mij had Maud nooit kunnen winnen van Boris, hij was al vanaf de allereerste auditie favoriet. Er kon niemand van hem winnen, dat was onmogelijk. Jammer voor Maud, maar het was niet anders. Ik zou het leuk vinden als een meisje Idols 3 wint, maar niet als goedmaker van Maud..."