Verslag 1e auditie

Het is weer begonnen!!!

n@ncy
Idols III is begonnen! 11.000 kandidaten hebben zich aangemeld en mogen hun couplet en refrein laten horen aan de jury. Dit maal worden we verwelkomd door Chantal Janzen en Martijn Krabbé, die de kandidaten bijstaan. Vandaag zien we de audities die in Eindhoven hebben plaatsgevonden. De jury, ditmaal zonder Edwin Jansen, wordt voorgesteld. Ondanks de derde editie verwacht Henkjan toch weer talent. Eric vindt het goed dat de leeftijd is opgekrikt tot 35 jaar en gaat meer op karakter letten. Hij hoopt op een idool met én een goed uiterlijk én een goeie stem. Jerney zal proberen deze keer iets vriendelijker te kijken...
De eerste kandidaat die het spits af mag bijten is Michiel. Hij hoopt niet al te ver te komen anders moet hij zijn collega´s op vlaai trakteren. Dat had hij beter niet kunnen zeggen in het bijzijn van de jury, want hij wordt onmiddellijk door de jury naar huis gestuurd, zonder 1 noot te zingen. De 21-jarige Ryan geeft zichzelf geen kans, maar zou het wel leuk vinden. Hij zingt ´if you ever fall in love´ van Shai. Henkjan begrijpt er helemaal niets van. Ryan staat er ongeinteresseerd bij, maar zingt fantastisch. Jerney vraagt zich af of Ryan wel door wil, en nadat hij bevestigend antwoord, mag hij door.
Dennis wordt gesteund door zijn vriendin, die hij pas 5 dagen kent. Zij heeft hem nog nooit horen zingen, tactische opmerking misschien? Hij probeert het met ´Bad day´ van Daniel Powter, maar vergeet compleet zijn tekst. Het is een inkopper om dan als commentaar ´inderdaad een bad day´ te zeggen, maar Henkjan doet het toch. Dan besluit Dennis dat hij er misschien een nieuwe vriendin aan over kan houden en vraagt of hij Jerney een knuffel mag geven. Volgens Jerney is dit ´absoluut uitgesloten´.
De 18-jarige Maria schrijft eigen nummers. Maar of ze kan zingen moet nog blijken. Ze zingt het nummer ´Jessy´ van Joshua Kaddison, mét een fles als microfoon. Volgens Henkjan heeft ze een aparte uitspraak, maar Eric zegt gewoon eerlijk dat Maria heeft laten horen dat ze geen goeie stem heeft.
Suzanne besluit om een liedje van Britney Spears te zingen. Henkjan vraagt zich af of ze wel eens gezongen heeft voor mensen. Als Suzanne bevestigend antwoord, reageert Henkjan met de opmerking ´voor een doveninstituut ofzo?´ Met deze sneer mag ze weer huiswaarts keren.
Ook Dennis gaat het nummer ´Jessy´ van Joshua Kaddison zingen. Hij denkt echter dat het door ´Jimmy´ gezongen wordt en ook verder heeft hij geen flauw benul waar hij over zingt. In plaats van ´get back on my feet´ denkt Dennis dat er op de fiets iets afgesproken wordt. Daaaag Dennis.
Armand wil de jury ´laat me niet alleen´ van Clouseau laten horen. Maar het vinden van de jury is blijkbaar al lastig, want hij gaat voor de tafel van de cameramensen staan. Hij mag nog wel zingen, maar Henkjan vraagt zich af of Armand wel serieus mee doet. De passie lijkt te ontbreken, alsook het talent, uitstraling, etc...
Rocker Harm denkt wel een kans te maken, ondanks dat hij eigenlijk ´helemaal geen ruk voorsteld´. Hij heeft al drie dagen buikkramp, maar gooit er toch maar een paar slokken port tegenaan. Dit lijkt een onbegonnen missie. Hij zingt ´fire and water´ van Paul Rogers en daarmee verrast hij toch wel. Jerney vond het wel spannend klinken, wat ze daar dan ook mee mag bedoelen. Eric vindt dat hij niet echt het uiterlijk van een idool heeft en Henkjan is benieuwd of hij wel een popidool zou willen zijn. Harm krijgt het voordeel van de twijfel en mag door.
Chantal Janzen doet een rondje leeftijd en merkt op dat er wel veel verschil zit tussen de jongste en de oudste deelnemer. De 15-jarige Vivian is 1 van de jongste deelnemers. Zij zingt ´Sacrifice´ van Anouk. Ondanks dat het nog eens niet zo onaardig klinkt, vindt Jerney het redelijk inspiratieloos. Teleurgesteld mag Vivian weer naar huis en baalt dat ze toch niet een ander nummer heeft gezongen.
De 35-jarige DirkJan is 1 van de oudste van het stel. Hij werkt als skihutzanger en is benieuwd of hij ook de idolsjury kan overtuigen. Bij Eric lukt dat redelijk, maar Henkjan denkt dat Dirkjan alleen leuk in de kroeg is en dat zoeken ze niet. Volgens Dirkjan is dat aan hem om het tegendeel te bewijzen. Henkjan kan daar wat in vinden en Dirkjan mag het in het theater weer proberen.
Nieuw is dit jaar de praatpaal. Hier komen een aantal kandidaten voorbij die hun frustratie er uit mogen gooien. Ach, sommige mensen kunnen nog steeds niet tegen de waarheid...
Benny gaat een eigen nummer zingen. Maar de jury is ditmaal hard in haar oordeel. ´Niet geweldig, geen fijne stem, ziet er ouder uit dan je bent, je hebt je stem  en je uiterlijk niet mee...´ Daar kan Benny het mee doen.
Nikki heeft het al tweemaal eerder geprobeerd, zonder resultaat. De 18-jarige is ondertussen moeder geworden en gaat het weer proberen. Ze zingt ´isn´t she lovely´ van Stevie Wonder. Martijn Krabbé let ondertussen op de baby, maar als die zijn moeder hoort zingen, spuugt hij Martijn behoorlijk onder. Ook de jury is weer niet onder de indruk. Volgens Henkjan zingt ze leuk, maar is het niet goed genoeg.
David heeft nog nooit voor mensen gezongen. Chantal vraagt zich af waar hij dan de moed vandaan haalt. Als je hem hoort zingen, snap je het ook niet. Hij zingt het clublied van de voetbalclub MVV. De jury is er snel mee klaar.
De 18-jarige Maike is een beetje schor. Zij zingt ´think twice´ van Celine Dion. Eric vindt het uitstekend. Henkjan is bang dat ze het met haar schorre stem niet gaat redden, maar als Maike zegt dat het allemaal goed komt, mag ze door naar de theaterronde.
Aron doet een nummer van Stevie Wonder. Henkjan is helemaal verbaasd dat Aron pas 16 jaar is, en inderdaad zo ziet hij er niet echt uit. Ook Jerney en Eric zijn enthousiast, dus dat is een makkie.
De van oorsprong italiaanse Davide zingt ´la solitudine´ van Laura Pausini. Jerney vindt het een leuke performance. Eric vindt het ook heel goed, maar vraagt zich af hoe het nu verder in het engels moet. Desondanks feliciteert Henkjan hem met het behalen van de volgende ronde.
Gijs besluit de jury te overtuigen met zijn ´geschreeuw´, in de rockwereld ook wel ´grunten´ genaamd. Henkjan is wel benieuwd hoe hij het in het theater zou doen. Eric zegt dat Gijs dit wel goed kan, maar zoals Jerney al aanvuld zijn er voor Gijs geen mogelijkheden om popidool te worden. De laatste van vandaag is Udo. Hij brengt, met eigen beat, het nummer ´the lion sleeps tonight´. De beat is leuk, maar zingen kan hij niet. De jury gaat naar de volgende ronde, maar zonder Udo.
De afkondiging gebeurt door Chantal en Martijn, die er zelf bijna zenuwachtig van wordt. En ze zijn pas net begonnen! Volgende week is de voorronde in Amsterdam, dus tot dan!