Verslag auditie 3

Bloed, zweet en tranen

Nicky en Daisy
De zoektocht naar een nieuw idool gaat verder. Nadat we de eerste twee weken diverse audities in Eindhoven en Amsterdam konden aanschouwen, zijn we ditmaal in Dordrecht aanbeland. Ruim 1500 kandidaten hebben zich ingeschreven, om hun zangkunsten te laten zien bij de gevreesde jury.

De allereerste kandidaat is Samantha uit Rotterdam. Haar vader zit in de zangwereld en hoop dan ook dat zijn dochter door mag naar de volgende ronde. Chantal praat met Stephanie. Stephanie is zwanger, maar wil graag kijken hoe ver ze komt met haar zangkunsten. De derde kandidaat waar wij mee kennis maken is Mercha, ze is 18 jaar en al haar helen leven bezig met zingen. Ze wil daarmee ook carrière maken.
De 17-jarige Samantha moet het spits af bijten. Ze zingt een nummer van René Froger. Jerney vindt dat ze een leuke stem heeft en Eric vindt dat ze vrij goed zingt, maar Henk-Jan is minder positief. Hij vindt haar niet leuk overkomen en bepaald dan ook dat ze niet door mag naar de theaterronde. Eenmaal terug bij haar vader en moeder barst ze in huilen uit. Die vinden het verschrikkelijk en bepaald niet aardig van de jury.

Dan maken we kennis met de 17-jarige Bart Overbeek. Hij heeft al wat ervaring, omdat hij in een schoolmusical, Saturday Night Fever heeft gezongen. Stephanie mag als 2e bij de jury optreden. Ze vergeet echter haar tekst. Ze probeert het nogmaals, maar de jury vindt het maar niks. Daarnaast vinden ze het onbegrijpelijk dat ze denkt dat ze, terwijl ze hoogzwanger is, überhaupt een kans maakt. Als ze de auditieruimte verlaat, wenst de jury haar nog wel sterkte. Dan krijgen we wederom een Samantha, die een nummer van Marco Borsato doet. Maar het is zo slaapverwekkend, dat de jury blij is dat ze weer weg mag. Toch laat ze het er niet bij zitten, volgende keer beter!
Dan is het de beurt aan Bart. Hij heeft net zanglessen genomen, maar de jury merkt er nog niet veel van. Toch vonden ze het helemaal niet onaardig. Hij moet wel nog wat extra zanglessen nemen, voordat hij naar de theaterronde komt. De jury is het er unaniem over eens dat het wel goed is, maar dat hij de volgende keer wel beter moet zingen. En zo is Bart met de hakken over de sloot door naar de volgende ronde.

De familie van Mercha is ook meegekomen naar Dordrecht. Terwijl ze haar auditie doet, staan zij gespannen op de gang te wachten. Ze heeft een eigen nummer geschreven. Eric vindt het moeilijk te beoordelen en Jerney en Henk-Jan zijn dat met hem eens. Ze mag nog een ander nummer zingen, en met succes. De jury vindt haar erg muzikaal, ze moet wel alleen iets aan haar volume werken, want soms is het te hard. Maar ze mag unaniem door. Ze is dolenthousiast en deelt deze vreugde met haar familieleden. Deze zijn heel tevreden en trots op haar. Ze vond het wel erger dan verwacht.
Adam en Meike gaan ook proberen zich de theaterronde in te zingen. En ook maken we kennis met Jessica uit Noordwijk, het lijkt haar hartstikke leuk om mee te doen. Ze is een grote fan van Jantje Smit en Andre Hazes, van al het Nederlandstalige muziek in het algemeen. Ook Jim vindt ze erg goed. Dit in tegenstelling tot Adam, die Jim helemaal niks vindt, een onterechte finalist. Hij gaat ‘You’re Beautiful’ van James Blunt zingen. Het gaat echter helemaal fout. Hij waagt nog een poging, maar de jury vertelt dat hij niet door is. Henk-Jan vertelt hem tot slot dat hij niet zo negatief moet doen over Jim, dat was namelijk iemand die er stond en hij niet.

Ook andere kandidaten die niet door gaan, kunnen bij een speciale praatpaal voor afvallers, een boodschap in spreken om hun onvrede te uiten. Ondertussen praat Martijn met Kees. Hij is erg zenuwachtig, het is voor het eerst dat hij gaat zingen voor een groep mensen.
Dan is Meike aan de beurt met het nummer ‘I’ve got the music in me.’ Jerney vindt haar stem nogal gevoelloos. Henk-Jan en Eric gaan de confrontatie met haar aan. Eric vindt namelijk dat ze wél goed kan zingen en Henk-Jan meldt dan ook dat ze door mag naar de theaterronde, want hij is ook onder de indruk. Dat Jerney het niks vond, doet Meike niets, ze is blij dat ze door mag. Voor Jessica loopt het minder goed af. De jury ‘geniet’ weliswaar van haar performance van André Hazes’ ‘Een beetje verliefd’, maar zingen kan ze volgens de jury niet.
Kees verteld aan Martijn dat hij bij een benzinepomp werkt en in een bandje speelt. Hij zingt een nummer van Bon Jovi. De jury ligt helemaal dubbel bij de uitvoering van Kees. Hij meldt de jury dat hij normaal gitarist is van een band. Jerney zegt ‘m dan ook dat hij beter gitaar kan blijven spelen, in plaats van te gaan zingen.

Dan leren we de 31-jarige Gracia kennen, afkomstig uit Bosnië. Ze verteldt waarom ze meedoet aan Idols. Ze heeft opgetreden in restaurant en diverse travestietenshows. Ze voelt zich en ster en denkt dat ze wel een kans maakt.

Er zijn diverse kandidaten die ‘Everylasting Love’ van Jamie Cullum zingen. Jamie geeft tips aan de kandidaten hoe je het beste kan zingen. Hem wordt een filmpje getoond van diverse kandidaten die zijn nummer zingen. Jamie vindt het nogal bizar om te zien hoe mensen hem na doen tijdens de auditie. Één van de kandidaten zet volgens de jury een heel raar stemmetje op en hij mag dan ook niet door naar de theaterronde.
Wie wel door mag is I-Jay. Hij heeft al diverse voorprogramma’s gestaan van beroemde artiesten en weet de jury dan ook in te pakken met een nummer Louis Armstrong, hij moet de volgende keer alleen wat minder gehaast zingen. Hij laat het rustig over zich heenkomen, er zijn immers nog veel rondes te gaan. De auditie van Gracia verloopt wat minder gladjes. Volgens de jury kan ze niet zingen. Ze lijkt verbaasd, maar volgens haar kijkt ze altijd zo. Dan loopt ze deur uit, direct door naar huis.
Diverse mensen kunnen wel goed zingen, sommigen alleen beter onder de douche, dan voor een groot publiek. Iemand die er helemaal voor gaat is Jochanan. Zijn ouders zitten ook in de muziekwereld. Hij vindt Jamie Cullum helemaal geen idool en zegt ook dat hij niet kan zingen. Jamie wenst hem nog wel succes toe. Ook Matthieu gaat auditie doen. Hij heeft een brede smaak. Hij houdt van Metallica, maar ook van Rob de Nijs en André Hazes. Jochanan mag dan zijn uitvoering van Jamie Cullum doen voor de jury. De jury vindt zijn uitvoering apart, zeker niet beter dan die van Jamie Cullum, maar hij is wel door naar de volgende ronde. Hij moet wel aan zijn houding werken. Matthieu bezorgt de jury vervolgens de slappe lach door een nummer van Slip Knot te vertolken. Eric vindt het knap dat hoe hij de overgangen heeft gezongen, maar hij is natuurlijk niet door. Daarom gaat hij maar thuis een biertje drinken.
Sherieke is de volgende, ze gaat een liedje van Whitney Housten zingen. Eric vindt dat ze het vrij goed heeft gezongen en ook Henk-Jan is enthousiast. Hij kreeg zefs kippenvel. Ze mag unaniem door en ze is er helemaal beduust van. Merijn mag tot slot zijn auditie doen. Met z’n dreadlocks is hij een aparte verschijning, maar zijn zangkunsten blijken ver onder de maat. Maar door zijn uitspraken krijgt zelfs Jerney aan het lachen. Terwijl hij de auditieruimte verlaat, heeft de jury nog steeds de slappe lach.
   
Het was weer een vruchtbare dag voor Idols, op naar de laatste auditie, volgende week in Zwolle!