Verslag liveshow 1

Gelukkig nieuwjaar?!?!

n@ncy
Met een spetterende licht- en dansshow op Madonna´s ´Hung up´ begint de eerste liveshow. De 13 finalisten en Chantal en Martijn worden aangekondigd door voice-over Jeroen Kijk in de Vegte. Vanavond, op oudjaarsavond, hopen de kandidaten voor vuurwerk te zorgen met het zingen van liedjes uit hun geboortejaar. In deze eerste liveshow zal volgens Henkjan veel duidelijk worden. In verband met de grote zaal en veel publiek zal de ene kandidaat zenuwachtiger zijn dan de ander, waardoor heel duidelijk het kaf van het koren gescheiden zal worden. Uiteindelijk bepaalt de kijker welke kandidaat er weggaat. Maar vanavond zal er ook nog 1 kandidaat door de jury weggestemd worden. Voor 2 mensen wordt het dus niet zo´n gelukkig begin van het nieuwe jaar...
We gaan van het oude naar het nieuwe jaar, en zo zijn ook de optredens van de kandidaten verdeeld: van ´oudste´ deelnemer, naar jongste. Angelique mag dus het spits afbijten. Zij zingt ´Spanish Harlem´ van Aretha Franklin. Ondanks dat het misschien lastig is om als eerste te beginnen, heeft Angelique daar, volgens Henkjan helemaal geen last van. Hij vindt dat ze een goeie ´Angelique´-versie van het nummer heeft neergezet en dat ze een ontzettende goede artiest is. Eric is het daar helemaal mee eens, vooral een compliment hoe relaxed Angelique was en hoe ze straalde bij het applaus.
I-Jay is de volgende kandidaat. Hij zingt ´Let´s stay together´ van Al Green. Volgens Eric klinkt het echt lekker en is I-Jay relaxed bezig. Jerney sluit zich aan en voegt toe dat I-Jay er perfect uitziet. Daar krijg je ook (Jerney Kaagman-)punten voor.
Harm is de derde kandidaat van vanavond en zingt een nummer uit 1976. Namelijk ´Let´s stick together´ van Brian Ferry. Jerney vindt dat er iets speciaals aan de hand is met Harm. Ze vindt hem een prettige stem hebben, hij heeft een plezierige uitvoering gegeven aan dit lied. Volgens Henkjan zong Herman Brood ooit ´only prisoners can sing´ en dit bewijst Harm, helemaal goed gedaan.
Ariël gaat ´It´s so easy´ zingen van Linda Rondstadt. Volgens Henkjan heeft Ariël een beetje alle kranen opengezet en zou ze de volgende keer met wat meer dynamiek moeten zingen. Eric vond het ook heel leuk alleen inderdaad zou Ariël het de volgende keer iets moeten doseren.
De zwangere Charissa is de volgende kandidaat. Ze zingt ´This is my life´ van Shirley Bassey. Eric vond het, mede gezien haar toestand, een goeie keus van het liedje. Het eerste couplet zong ze wat opgefokt, maar aan het eind was Eric dat weer helemaal vergeten. Jerney voegt nog toe dat Charissa er beeldig uitziet en een echt ´natural talent´ is.
´Working my way back to you Babe´ van Detroit Spinners is het nummer wat Renske gaat zingen. Jerney heeft al eens eerder gezegd dat Renske aandacht zou moeten besteden aan haar choreografie en dat ze dit nu inderdaad wel gedaan heeft. Het was alleen wel jammer dat ze qua zang wat uitglijders had. Henkjan is wat harder. Volgens hem moet Renske aan haar ´vibrato´ werken. Het was jammer dat ze stijf van de zenuwen stond. Henkjan zegt dat ze haar gekozen hebben op uitstraling, als zij straalt gebeurt er wat. En dat ontbrak vanavond.
De ´nummer 13´ is Serge. Hij zingt ´Africa´ van Toto. Eric zegt dat het tweede gedeelte eigenlijk hoger gezongen zou moeten worden. Maar nu Serge gekozen had om de tweede stem te zingen, klonk dat ook heel goed. Henkjan is niet zo tevreden. Volgens hem zingt Serge in iedere zin dezelfde melodie. Hij vindt het optreden niet goed genoeg.
Christon zingt, net zoals 3 andere kandidaten, een nummer uit 1982, namelijk ´Every little thing she does is magis´ van The Police. Volgens Jerney is de grijze muis helemaal verdwenen en heeft Christon veel van zichzelf geleerd. Ze vond het een goeie performance, alhoewel in het tweede gedeelte wat uit de maat gezongen werd. Eric is wel enthousiast, maar vond de zang te zacht in de mix wat wel eens averechts zou kunnen werken. Hopelijk kan Christon wel iets met deze opmerking...
Ellen zingt ´Come on Eileen´ van Midnight runners. Eric vindt het leuk gedaan, en lekker beheerst. Henkjan vindt Ellen een fantastische zangeres, maar ze gaf (te) veel gas, waardoor ze bij het refrein buiten adem was. Dat was jammer.
Marescha treedt op met ´Love is in control´ van Donna Summer. Henkjan is dolenthousiast. Hij vindt het waanzinnig, nu alleen nog iets meer rust in de ogen en dan is ze er! Volgens Jerney geeft Marescha gas en gaat ze met gillende banden verder. Ook zij vindt dat Marescha het waanzinnig gedaan heeft.
Raffaëla zingt ´All night long´ van Lionel Richie. Volgens Jerney heeft ze talent, looks en denkt Raffaëla ook aan de choreografie, ze heeft op 3 paarden gegokt en dat is heel goed. Eric is ook positief, maar denkt wel dat er nog meer in zit dan we vanavond gezien hebben.
Floortje zingt hét nummer van Fame. Henkjan vindt het erg goed. Iedere keer als hij Fame hoorde, dacht hij aan Hind (zij heeft ook fame gezongen, red.) maar nu denkt hij voortaan aan Floortje, gewoon waanzinnig! Jerney is het met Henkjan eens, alleen een klein puntje dat ze op het eind door de zenuwen er een beetje doorheen leek te zitten.
De laatste van vanavond is Aäron. Hij zingt Get Outta My Dreams Get Into My Car van Billy Ocean. Eric vond het erg goed gezongen, lekker gecontroleerd, maar misschien dat Aäron de volgende keer nog meer de hoogte in moet durven. Jerney vindt hem elke keer dat ze hem ziet, beter. Dus volgens haar zit er nog meer in voor de volgende keer.
Dit waren ze dan voor vanavond. Later op de avond volgt de uitslag, zonder aanwezigheid van Aäron. Hij is nog pas 16 jaar, en mag niet op televisie na elf uur. Met hem hebben ze telefonisch contact. Gelukkig hoeft hij niet op de stoel te verschijnen. Dit geldt niet voor Renske, Ariël en Charissa. Slechts 1 van hen mag door. Het blijkt dat Renske degene is met het minste aantal stemmers (1%, gevolgd door Ariël, 2% en Charissa, 3%). Nu zal de jury moeten kiezen tussen Ariël en Charissa. Na enig overleg, waarbij ze opgefokt worden door de tijd, komt Henkjan met het verlossende antwoord. Ze zijn het niet eens met de stem van het publiek en hadden liever iemand anders op de kruk gezien. Dit zijn 2 talenten, waarvan 1 zwanger. Zij zal rekening moeten houden met zang, adem e.d en daarom, maar niet alleen daarom, zullen we afscheid nemen van Ariël. Het is duidelijk dat het allemaal (iets té) snel gaat, Ariël is ook helemaal beduust. Het enige wat ze kan zeggen is, dat ze genoten heeft maar het ook zwaar heeft gehad. Voor haar dus niet zo´n leuk einde, maar voor de rest een gelukkig begin van het nieuwe jaar!!!