Verslag

Het bühnebeest, de zangeres en de rockchick.

Vanavond de halve finale met nog 3 kandidaten! Via auditie, theater en workshops zijn we zover gekomen. Eén voor één komen Ellen, Floortje en Raffaëla op, met een nummer uit respectievelijk auditie, theater en workshop.
Vanavond moeten de kandidaten elk 3 nummers zingen. En bij 1 van die nummers worden ze ondersteund door het aanwezige gospelkoor ´Expression of joy´ uit Amsterdam. Verder is er muzikale begeleiding van de band onder leiding van Jochem Fluitsma. En natuurlijk is de jury ook van de partij. Chantal vraagt aan Jerney de sterkste punten van elke kandidaat. Volgens Jerney is Raffaëla een echt bühnebeest, Floortje een echte zangeres en is Ellen de combinatie van beiden, een echte rockchick.
Vanavond mag Raffaëla het spits afbijten. Met het gospelkoor op de achtergrond zingt zij ´Think´ van Aretha Franklin. Henkjan weet niet wat hij moet zeggen. Volgens hem heeft Raffaëla zich 100% teruggevonden. Ze staat te stralen op het podium, hij vindt het helemaal goed. Eric was al bang dat Henkjan alles zou zeggen. Hij vindt het ook supergoed, hij kan niet anders zeggen. Heel indrukwekkend.
Ellen is de volgende. Zij zingt ´I still haven´t found´ van U2. Jerney vindt het een mooie keus. Het is niet eenvoudig om een wereldhit te zingen. Maar de variatie die Ellen aangebracht heeft is zeker ten gunste van het liedje. Ellen´s stem past ook goed bij deze compositie. Alle lof dus. Henkjan vindt het erg goed dat Ellen haar eigen stemgeluid er aan gegeven heeft. Hij is zeer tevreden. Wel 1 klein minpuntje. Henkjan vindt dat Ellen nog meer de baas over het liedje had moeten zijn en de band. Zij zou het eind moeten bepalen en dan zou ze nog zekerder overkomen.
Floortje heeft gekozen voor ´It´s raining men´ van The weather girls. Eric vindt het supergoed. Het enthousiasme knalde er af. En het haar van Floortje zit beter dan die stomme krullen van vorige week. Dit is lekker brutaal, ze gaat ervoor. Het is een feestje om naar Floortje te kijken. Jerney sluit zich bij Eric aan. Ze vindt het ook positief dat Floortje aandacht heeft besteed aan de choreografie. In het begin was Floortje nogal houterig, maar met het verdwijnen van de krullen, is de beweegbaarheid toegenomen.
´Mijn houten hart´ van de Poema´s is het tweede nummer voor Raffaëla. Martijn vraagt aan Raffaëla of het haar geraakt heeft, waarop ze bevestigend antwoordt. ´Mij ook´, vult Henkjan aan. Het begin waren wat rare noten, hij schrok er even van. Maar daarna leek het alsof Raffaëla het zelf meegemaakt had. Henkjan wist dat ze dit liedje goed zou gaan zingen, maar zó goed. Ze heeft hem toch weer verrast. Jerney voegt zelfs toe dat ze vindt dat dit nummer nu beter is uitgevoerd dan het origineel. Erg spannend, aldus Jerney.
Ellen zingt het door de jury uitgekozen nummer ´These words´ van Natasha Bedingfield. Eric vindt ook dit erg goed. Ellen heeft zich goed eigen gemaakt van het nummer. Bovendien vindt hij dat ze er een stuk leuker uitziet vandaag. Chantal vraagt of Eric een nieuwe carrière gaat beginnen, maar Eric houdt gewoon van lekker stoer.
Jerney sluit zich aan bij Eric voor wat betreft de kleding. Dit past beter bij Ellen´s imago van ´rockchick´ zoals Jerney het noemt. Ze vindt ook de uitvoering steviger dan het origineel en dat past goed bij Ellen.
´Because of you´ van amerikaanse Idolwinnares Kelly Clarkson is het nummer wat Floortje van de jury mag zingen. Henkjan wijst Floortje er op dat het een tijdje terug leek alsof ze iets minder werd, maar nu kan hij weer zeggen dat Floortje er weer is. Ieder woord wat ze gezongen heeft, is met zoveel gevoel gedaan. En qua styling, dit heeft niks met Maik de Boer te maken, maar dit is Floortje. Als je jezelf bent, dan kun je idool worden. Eric vindt ook dat Floortje nu weer terug is. Hij houdt van mensen die zingen alsof hun leven er van af hangt en dat heeft Floortje nu gedaan. Geweldig, aldus Eric.
Het publiek heeft ´Don´t cha´ van the Pussycat dolls uitgekozen voor Raffaëla. Jerney verwijst naar het begin van de uitzending waarin zij Raffaëla een bühnebeest en entertainer in hart en nieren noemde. Dit optreden doet daar niets aan af. Eric gelooft zijn ogen en oren niet. Dit kan gewoon niet, zo goed zat het in elkaar met de dansers enzo. Hij vindt het steengoed!
Ellen´s favoriete nummer is ook door het publiek gekozen, namelijk ´Beast of Burden´ van Bette Midler. Eric zegt dat het voor het publiek nog wel moeilijk zal worden, want ook dit was heel goed. Het is een heftig nummer, waarbij het verleidelijk is om te schreeuwen en te krijsen, maar dat heeft Ellen niet gedaan en bovendien heeft ze geen noot vals gezongen. Henkjan vertelt dat Bette Midler dit nummer ook maar gecovered heeft, van the rolling stones. Hij was bang voor een karaokeshow, maar dat heeft ze niet gedaan. Een beetje van Mick Jagger, een beetje van Bette Midler, maar vooral veel van Ellen. En daar gaat het om in dit stadium van het programma!
Floortje mag ´Flashdance (what a feeling)´ van Irene Cara zingen. Jerney probeert kritiek te verzinnen, maar het lukt haar niet. Henkjan heeft wel kritiek, maar vooral op de mensen die zeggen dat Floortje tuttig is. Dit bewijst maar dat het absoluut niet is, ze heeft zo gepassioneerd gezongen. Hier staat een idool, klaar!
En dan bijna de uitslag. Eerst nog de voorspelling van de jury. Unaniem denken ze dat Ellen de finale niet zal halen. Maar hebben ze gelijk. Er staan 2 krukken, maar Chantal en Martijn vertellen nog niet of de krukken betekenen dat je naar de finale gaat, óf dat de kans bestaat dat je eruit ligt. Als eerst moet Floortje op een kruk plaatsnemen. En Ellen volgt. Chantal gaat naast Raffaëla staan en na enige stilte roept Chantal tegen haar ´welkom in de finale´! Raffaëla is dus door. Dan gaat het tussen Floortje en Ellen. Ondanks vele voorspellingen, zit Floortje er toch zenuwachtig bij, terwijl Ellen lijkt te weten dat het dit keer voor haar echt voorbij is. En inderdaad. Floortje is de volgende finalist. Ellen is trots op haar zelf, dat ze toch maar mooi iedereen eruit geknald heeft en 3e is geworden. We gaan zeker nog wat van haar horen!