Verslag liveshow 5

Idols uit het jaar 0

Mathijs91
Het is weer zaterdagavond en inmiddels alweer liveshow 5! De avond wordt geopend door een daverend optreden van Jamai, de winnaar van Idols 1. Hij zingt zijn eerste hit ‘Step right up’ en wordt omringd door breakdancers. Dan kondigt hij de laatste 8 kandidaten aan: Ellen, Marescha, Aäron, Raffaëla, Serge, Angelique, Harm en Floortje. Een van deze kandidaten zal er volgende week niet meer bij zijn. Deze week is het thema ‘Hits uit deze eeuw’ en de 8 helden zullen een nummer ten gehore brengen uit ‘het jaar 0’.
Degene die het spits afbijt is deze avond Marescha. In het filmpje staat ze te dansen in een soort lichtjesset, die erg veel lijkt op die van Justin Timberlakes’s set van de videoclip van Rock your body. Ze vertelt dat ze heeft gekozen voor een nummer van Christina Aguilera, 'Come on over'. Ze vond haar optreden ‘superleuk’ en het publiek beaamde dat. Jerney zei dat ze zag dat Marescha veel aandacht heeft besteed aan de choreografie, maar ze adviseert haar wel om meer rust in haar stem te leggen. In tegenstelling tot Jerney vond Henkjan het een teleurstellende performance.
De tweede kandidaat van deze avond is Ellen. Zij brengt een nummer van Joss Stone ten gehore, namelijk 'Superduper love'. Haar optreden ging volgens Eric lekker, maar hij vindt wel dat ze meer haar aardige kant moet laten zien. Henkjan vond Ellen’s optreden van vanavond ook goed, hij zei dat ze een eigen versie van heeft gemaakt en toen het nummer eenmaal vorderde, ze zeker werd en het lekker klonk.
De nummer 3 van deze avond is Aäron, hij zingt 'Ordinary People' van John Legend. Aäron is tevreden over zijn optreden, maar de jury niet zo. Henkjan is er zelfs ‘helemaal niet blij mee’ en vond het ‘krampachtig’. Jerney is iets milder, ook omdat ze vindt dat het een moeilijk nummer is. Wel vindt ze dat het gejaagd over kwam. Maar is het publiek het daar ook mee eens?
Vorige week mocht ze nog nét op de bank blijven zitten en zag zij Christon vertrekken. Raffaëla zingt vanavond het nummer 'Hit ‘em up style' van Blu Cantrell, omdat haar moeder fan van haar is en zij haar muziek ook goed vindt. Volgens Raffaëla ging het nummer lekker en het publiek beaamde dat met luid applaus. Eric vond het niet slecht, maar ook niet echt goed. Hij denkt dat Raffaëla beter kan. Jerney geeft de schuld aan de zenuwen en vond het op zich een prima prestatie.
Vorige week vonden ze hem nog ongeloofwaardig toen hij ‘Born to be wild’ zong, maar wat zal de jury deze week van Serge vinden? Hij zingt 'Drops of Jupiter' van Train. Henkjan vindt dat Serge het goed heeft gedaan. Maar hij vindt ook dat de timing niet goed was en dat hij een kille stem heeft dat niet in het nummer hoort. Eric zegt dat het nummer wel goed tot z’n recht is gekomen, maar maakt wel een opmerking over het wijdbeens staan van Serge.
Angelique is vanavond als 6e aan de beurt en zingt het nummer 'Out of reach' van Gabrielle. De zenuwen nekten haar een beetje, volgens Jerney. Zij vond ook dat er een paar slippertjes in zaten, maar ook dat ze er een prettig optreden van heeft gemaakt. Henkjan gaf ook de zenuwen de schuld en ook al lijkt het liedje wel voor Angelique geschreven te zijn, heeft hij haar wel eens beter horen zingen.
Daarna stapt Harm op de bühne en zingt 'I don’t want to be' van Gavin Degraw. Hij koos dit nummer ook een beetje voor Christon, die dit nummer aanvankelijk zou gaan zingen. Henkjan vond het begin niet zo mooi en hij vond het geheel ook niet goed. Eric vond ook het begin best matig, maar wel dat er een te gek einde aan zat.
Als hekkensluiter deze avond zingt Floortje een nummer van Anastacia, 'Paid my dues'. Het publiek gaat uit z’n dak en ook de jury is erg tevreden. Eric vond het heerlijk om naar Floortje te luisteren en ook Jerney vond het een ‘vette voldoende’. Ze geeft Floortje nog wel een tip dat de expressie in haar gezicht wel overkomt, maar dat ze wel moet werken aan haar choreografie met grotere gebaren in plaats van een handje dat af en toe voorbij komt.

Voor de uitslag maakt de jury bekend wie zij de minste van vanavond vonden. Jerney zegt niet wie zij het slechtste vond, maar denkt dat de kijker Angelique naar huis stuurt. Eric wijkt weer terug, zijn mening is dat hij Marescha het minst vond. Henkjan geeft Eric hierin gelijk en denkt dat ook dat Marescha vanavond moet vertrekken.

Dan wordt het spannend. Een van de 8 kandidaten zal er volgende week niet meer bij zijn. Er staan nog 4 lege krukken, omdat de percentages weer erg dichtbij elkaar lagen. De eerste die wordt opgenoemd is Angelique. Helaas is Nederland niet zo mild voor haar. Zij moet op de eerste kruk. Aäron is de volgende. Ook voor hem is er een kruk gereserveerd, net als vorige week. Serge wordt uit zijn lijden verlost, hij mag nog een weekje blijven. De volgende is Harm. De jury was niet heel enthousiast, maar Nederland wel, hij mag nog even blijven. Dan is Marescha aan de beurt. Haar optreden was niet goed genoeg, zij moet ook op de kruk. Nog een kruk over en 3 kandidaten, Ellen, Floortje en Raffaëla. Als Raffaëla op de kruk moet, betekent dat automatisch dat Ellen en Floortje door zijn. Als dat niet zo is, is er nog een kruk voor Ellen of Floortje. Helaas voor Raffaëla moet zij op de kruk, maar Ellen en Floortje zijn door.
4 krukken, bezet door Angelique, Aäron, Marescha en Raffaëla. 2 van deze kandidaten mogen weer terug naar de bank en Raffaëla mag als eerste terug. Het goede nieuws dat ook deze kandidaat doorgaat naar volgende week, wordt verteld aan Angelique. Het gaat nu nog tussen Aäron en Marescha. Allebei hebben ze al eens op de kruk gezeten. Het doek valt definitief voor…Marescha. Aäron mag weer terug naar de bank en naar de overige 6 kandidaten. Marescha vindt het wel jammer, maar ze zegt ook dat het niet geeft. Ze betuigt haar dankwoord aan haar vrienden, familie, iedereen die op haar gestemd heeft en zegt dat ze nog van haar horen. Maar Aäron, Ellen, Angelique, Serge, Floortje, Harm en Raffaëla zien we volgende week terug in Liveshow 6, met het thema ‘Disco’!