Verslag Liveshow 8

Ladies only

Na ruim 6 maanden strijd is er in de arena van Idols slechts nog plek voor 5 kandidaten. Serge behoort daar niet tot want hij viel, tot verbazing van de andere kandidaten, in het zicht van de haven af. Dus maken alleen nog Harm, Ellen, Floortje, Raffaëla en Angelique kans op de titel ‘Idol 2006’! In liveshow 8 keren we terug naar een welbekend thema uit de vorige edities: Nederlandstalig! Onder begeleiding van muziek van ‘Soldaat van Oranje’ maakt het publiek zich klaar voor 10 spetterende optredens.
Alle kandidaten gaan, net al vorige week, 2 nummers zingen. De kandidaat die deze avond de spits afbijt is Harm. Hij gaat het nummer ‘De wereld is van iedereen’ van The Scene zingen. Althans, hij waagt een poging, want het optreden gaat bepaald niet vlekkeloos. En dat is ook de jury opgevallen. Henkjan baalt ervan dat Harm weer zijn tekst niet voor elkaar heeft. Het wordt nu serieus en als je je tekst niet onthoudt, komt het volgens Henkjan niet geloofwaardig over. Harm zegt dat hij de hele week geoefend heeft en dat het ‘m op het podium even te veel werd. Eric sluit zich bij Henkjan aan. Eric vraagt zich af of Harm wel tegen de druk bestand is, om dat het niet de eerste keer is dat hij tijdens zijn optreden te tekst vergeet. Harm kan zich dat wel voorstellen.

Als tweede is Ellen aan de beurt. Zie kiest voor het nummer ‘Niemand’ van Re-Play. Re-Play geeft Ellen vooraf nog wat tips en die lijken goed gewerkt te hebben. Jerney is in ieder geval verkocht. De houding, het inlevingsvermogen, het was helemaal perfect volgens Jerney! Alleen de uitspraak van de ‘ij’ was net aan, maar dat neemt ze voor lief. Henkjan schrok even bij de eerste twee noten die vals waren, maar daarna was het volgens hem sensationeel. En het publiek is het duidelijk met hen eens en Ellen is zichtbaar tevreden met het jurycommentaar.
Als derde mag Floortje de bühne op. Ze gaat een nummer van Ruth Jaccot doen, genaamd ‘Harslag’. Floortje hoopt op nog wat goede tips van de zangeres en die krijgt ze ook. Ze moet volgens Ruth proberen haar niet na te gaan zingen, want dat zou zonde zijn. Eric ziet dat dat toch niet helemaal gelukt is. Volgens hem hield ze te veel aan de timing vast en kwam het daardoor wat houterig over. Het was goed, maar het had beter gekund, en eigenlijk wel gemoeten. Eric is natuurlijk zeer kritisch omdat hij het nummer zelf geschreven heeft. Henkjan is het niet geheel met Eric eens, hij vond dat Floortje er wel een eigen versie van maakte. De timing hield ze wel aan, maar hij hoorde wel heel duidelijk Floortje zingen. Maar Nederlandstalig is volgens Henkjan niet Floortjes sterkste punt.

Dan is Raffaëla aan de beurt. Zij mag kort Marco Borsato ontmoeten, want ze gaat het nummer ‘Wereld zonder jou’ van hem zingen. Marco waarschuwt Raffaëla dat het een erg hoog nummer is en dat het zeer geloofwaardig over moet komen. Raffaëla is na haar afloop redelijk tevreden. Eric doet er zelfs nog een schepje bovenop, hij vond het geweldig! Het tweede gedeelte kwam er volgens hem zeer sterk uit en hij is erg onder de indruk. Jerney heeft slechts één woord aan het commentaar van Eric toe te voegen: kippenvel. En daar wordt zelfs Chantal Janszen stil van.
Angelique mag als laatste van de eerste ronde. Ze gaat het nummer ‘Hemel en Aarde’ van Edsilia Rombley zingen, wat we nog kennen van het songfestival. Het tweetal kent elkaar nog van Showbiz City, waar ze beiden hebben gewerkt. Edsilia is in ieder geval erg enthousiast over Angelique. En de jury sluit zich daar bij aan. Henkjan vond het fenomenaal. Henkjan vind haar misschien zelfs wel beter dan Edsilia. Het was briljant. Jerney vindt ook dat de uitstraling van Angelique heel goed is. Ze heeft al de uitstraling van een succesvol artiest en ook de uitspraak was van volgens Jerney erg goed.

Dan is Harm weer aan de beurt. Hij gaat zich proberen te revancheren met het nummer ‘Smoorverliefd’ van Doe Maar. Harm hoopt in ieder geval dat hij de tekst niet vergeet. Jerney is blij dat hij weer een mooi pak aan heeft, daar is hij heel consequent in. Alleen is hij ook heel consequent in het vergeten van zijn tekst. Harm heeft volgens Jerney zichzelf nu gediskwalificeerd. Zelfs het ‘geboe’ van het publiek blijft uit na dit kritische commentaar. Henkjan is wat minder kritisch, volgens hem vergat Harm meer waar hij zat in het nummer. De nerveuziteit begint nu bij Harm de overhand te spelen volgens Henkjan.
Daarna staat Ellen alweer klaar voor haar tweede optreden. Ellen is wel fan van Nederlandstalige muziek. Als tweede nummer zingt ze ‘Je hoeft niet naar huis vanacht’ van Marco Borsato, want ze gaat nog lang niet naar huis! Henkjan is niet zo enthousiast als bij Ellens vorige performance. De timing klopte volgens Henkjan niet, zeker in vergelijking met haar briljante eerste performance. Het was niet slecht, maar niet zo goed als eerder die avond. Eric is het met Henkjan eens. Eric meent dat Ellen zich iets teveel door haar enthousiasme heeft laten meeslepen en dat daardoor kwam het er niet helemaal goed uit.

Dan is het weer tijd voor Floortje. Met het nummer ‘Nog een kans’ van Vera Mann wil ze bewijzen dat het Nederlandstalig haar wel ligt. Ze gaat het zingen, omdat ze het een geweldig mooi nummer vindt. De jury vindt dat helaas niet. Eric vindt het een truttig nummer. Ze heeft het weliswaar goed gezongen, maar hij had liever gezien dat ze iets anders had gekozen. Jerney is tevreden over het feit dat Floortje wat met de kritieken van de jury over nuanceren en doseren doet. Maar ook zij moet concluderen dat dit nummer eigenlijk niet zo voor Floortje geschikt was, al was ze over de uitvoering niet ontevreden.
Raffaëla mag als één-na-laatste van de avond. De kiest voor het nummer ‘Ik kan het niet alleen’ van De Dijk. Het is voor haar een heel toepasselijk nummer, want ze kan het niet alleen, ze heeft stemmen nodig! Jerney denkt dat ze die wel zal krijgen. Het enthousiasme spatte eraf. En verder is Jerney blij dat Raffaëla de R&B haaltjes achterwege heeft gelaten, want recht-toe recht-aan klonk het erg goed. Henkjan heeft er verdomd weinig aan toe te voegen. Ze maakte er volgens Henkjan een heel eigen nummer van en was erg tevreden!

Het is dan alweer tijd voor het tweede optreden van Angelique. Ze kiest voor ‘Never nooit meer’ van Gordon en Re-Play. Het is tevens het laatste optreden van de avond. Jerney is erg onder de indruk van Angelique. Volgens Jerney heeft ze het fantastisch gedaan om een bijna stilstaand nummer zo ritmisch te maken. Eric was erg onder de indruk van het einde van het nummer. De tevredenheid overheerst over het algemeen bij Eric. En toen zaten alle performances er alweer op!
Dan is het zweten voor de kandidaten. Wie gaan er wel door naar de laatste 4 en voor welke kandidaat zit Idols erop? Er staan wederom 3 krukken klaar. Raffaëla is de eerste kandidaat die op de kruk moet plaatsnemen. En verrassend is het Floortje die haar voorbeeld moet volgen! Wat is hier aan de hand? En ook Angelique neemt plaats op een kruk. De zaal is beduusd, wat is hier gaande? De dames houden elkaar vast op de krukken. Maar al gauw vertelt Martijn ze het goede nieuws, de dames zijn alle 3 door! Ellen schudt haar hoofd, ze voelt de bui al hangen. Het gaat tussen haar en Harm. Ze wist het wel. Terwijl Angelique, Floortje en Raffaëla hun feestje vieren, ontfermen Martijn en Chantal zich over Ellen en Harm. Één van hen moet gaan. En het is geworden … Harm! Harm baalt, maar heeft vrede met de uitslag, hij zag het aankomen. Hij vindt het al te gek dat hij zover heeft mogen komen en wenst de dames veel succes in de volgende ronde!

Want één ding is zeker: na Jamai en Boris krijgt Idols nu een vrouwelijke winnares! Vanaf volgende week is het ladies only op RTL 4!