Verslag theaterronde 1

Goed en slecht nieuws...

n@ncy
Van de 11.000 deelnemers zijn er ´slechts´ 89 overgebleven. In ´De Vereeniging´ in Nijmegen zal blijken wie er overeind blijft staan en wie er naar huis moet. Na de eerste dag zal 1/3 van de deelnemers het theater al verlaten, en uiteindelijk zullen er 27 kandidaten overblijven voor de workshops. Iedereen is gespannen en natuurlijk zijn de kandidaten benieuwd wat er gaat gebeuren. Veel bekenden van de auditieronden zien we voorbij komen zoals bijvoorbeeld Raffaela. Ze vindt Henkjan nog steeds een lekker ding en heeft het, naar eigen zeggen, daarvoor speciaal uitgemaakt met haar vriend. Alle naambordjes zijn opgehaald, behalve eentje. Die van Gregory...die moet wel een heel goed excuus hebben...
Ondertussen zitten alle kandidaten in de zaal, terwijl Henkjan uitlegt wat de bedoeling is van deze theaterronde. De jury heeft trio´s gevormd, die samen een nummer gaan zingen. Jerney voegt toe dat de jury let op de eigen zangstem van de kandidaten. Het is dus geen soundmixshow, voor degene die dat nog niet wisten. De kandidaten krijgen 1 kans en die moeten ze benutten. Eric geeft aan dat iedereen 3 liedjes heeft kunnen instuderen, namelijk: ´Can´t hurry love´ van Phil Collins, ´Lady Marmalade´ van Christina Aguilera, Lil'Kim, Mya en Pink, en ´Gimme Gimme Gimme´ van Narada Michael Walden. Ze letten op hoe je het doet en hoe je als trio overkomt en samenwerkt. Na dit gezegd te hebben, komt Gregory alsnog de zaal binnen. Zijn trein had vertraging en het lijkt alsof hij regelrecht naar huis kan. Maar na een waarschuwing van Henkjan en Eric die Gregory waarschuwt dat hij nu dubbel zo hard zijn best moet doen, mag Gregory zich met de anderen gaan vormen tot trio´s.
Dat is nog een gedoe, want Idols heeft een beetje gemeen gedaan. Er zijn mp3-spelers waarmee je je performance kunt gaan oefenen, alleen er zijn er te weinig. Dus het is pakken wat je pakken kan. De strijd barst nu echt los, op alle fronten.
Alle trio´s hebben elkaar gevonden. Maar zoals de rekenkundigen onder ons al in de gaten hebben, komt er 1 iemand te kort. Dus is er 1 duo, te weten Hugo en Harm. Zij mogen het samen proberen. Iedereen is meteen enthousiast aan de slag gegaan. Eerst zullen ze moeten bepalen welk nummer ze als trio kiezen. Dat is niet voor iedereen makkelijk, maar uiteindelijk blijkt 2 tegen 1 vaak te winnen. En dan zullen ook enkele danspasjes geoefend moeten worden, want het oog wil ook wat. 
En dan gaat het echt beginnen. Als laatste gekomen, maar als eerste binnen: Gregory, samen met Aäron en Ruby. Zij hebben gekozen voor ´Can´t hurry love´. Jerney´s commentaar is dat het in het geheel best aardig overkwam. Ook van andere trio´s met hetzelfde liedje horen we jurycommentaar, zoals ´het is geen wedstrijd´, ´jullie zijn geen trio´, ´erg onsamenhangend´, en ´aardig´.
Ondertussen zijn de overige trio´s druk aan het oefenen. Maike is er ook. Na haar auditie waarschuwde Henkjan haar al voor haar hese stem, terwijl Maike beloofde dat het in het theater wel over zou zijn. Maar na al het oefenen voelt ze zich alweer bijna hees.
De volgende trio´s zingen ´Lady marmalade´. Cheyenne, Raffaela en Celinde hebben de tekst goed begrepen, aldus Henkjan. Hij vindt hen een overtuigend trio. Ondanks deze lovende worden is vooral Raffaela erg onzeker...dat doet de liefde waarschijnlijk...
Er is 1 mannelijk trio wat probeert als verrassing ook het nummer ´Lady marmalade´ te zingen, namelijk Jochanan, Dirkjan en Dávide. Maar volgens Henkjan hangen ze niet alleen qua karakter als los zand aan elkaar, maar ook qua stem. Dat klinkt dus niet zo goed voor de heren.  Nathalie, Brienne en Renee proberen de jury te overtuigen middels een ´hoerendansje´ zoals ze het zelf noemen. Blijkbaar met succes, want Henkjan is tevreden en vindt dat ze het podium goed benut hebben.
Ondertussen hoort Chantal het enige duo maar eens uit over hun privéleven. Bij Harm is het over, zijn vriendin vond het niet zo leuk dat hij was vreemdgegaan. Maar ook bij andere trio´s worden de zwakken punten eens met Chantal en Martijn besproken.
Veel tijd daarvoor is er niet, het tempo ligt hoog en het ene trio na het andere verschijnt voor de jury. Die is niet altijd enthousiast, luisterend naar het commentaar als: ´niet het allerbeste trio´, ´niet vergeten dat solostukken ook sterk moeten zijn´, ´toonhoogte klopt niet´ en ´als tio niet geslaagd´. Maar gelukkig is er ook positief commentaar, zoals ´leuk gedaan´, ´goed verdeeld´, ´de stemmen matchen niet, maar toch goed op elkaar aangepast´ en ´zo moet een trio werken´. Helaas zien we niet altijd op welk trio dit van toepassing is...
Wel bij Rumailah, Maike en Mercha. Zij willen ´Lady marmalade´ zingen, maar tijdens het oefenen loopt het niet altijd even vlotjes. Maike heeft steeds meer last van haar stem en als ze meteen zegt dat ze nooit meer zal roken, levert ze meteen haar pakje sigaretten in. Maar verder lijken de ego´s bij dit trio meer voorop te staan, dan de onderlinge samenwerking.
Dat lijkt de jury wel te zien, want volgens het commentaar is het de bedoeling dat het een gelijkwaardig trio is, maar op zich hebben ze het toch goed gedaan. Royena, Marit en Charissa krijgen meer positief commentaar, alsook Kim, Renske en Esther die volgens de jury een zeer lovenswaardig resultaat in korte tijd hebben neergezet.
Tot slot het enige duo. Harm en Hugo zingen ´Gimme, gimme, gimme´, maar Harm is af en toe de tekst kwijt. Volgens Jerney is het lastig omdat ze 1 stem missen, maar zou het makkelijker moeten zijn om een performance neer te zetten. En die miste ze.
Alle kandidaten zijn geweest, de jury gaat in overleg. Natuurlijk laten ze niet teveel zien, maar hoor je alleen kreten voorbij komen, als ´kansloos´, ´echt goed´, ´viel tegen´, ´voordeel van de twijfel´ en wegwezen...
Uiteindelijk is de jury tot een oordeel gekomen. De kandidaten worden per trio naar voren gehaald en verdeeld in 2 kamers. In kamer 2 valt het sommige op dat er weinig jongens zijn, zou dit goed of slecht nieuws zijn? Als eerste gaat de jury naar kamer 1. Ze hebben slecht en goed nieuws...en dat is dat alle meisjes in deze kamer niet door zijn, maar alle jongens wel. Wel hard, want er is vreugde en verdriet in 1 kamer. Dan loopt de jury naar kamer 2, en ook daar is er goed en slecht nieuws...maar dan andersom. Alle meisjes zijn door, maar de jongens niet. Veel blij gegil en geschreeuw breekt los, maar ook teleurgestelde gezichten. Een enkeling is echt verdrietig, maar de meeste geven de moed niet op. Zij gaan naar huis, en voor de rest is er nog 1 kans om door te gaan naar de workshop. Welke deelnemers mogen er door? Dat zien we volgende week in de 2e theaterronde!