Verslag workshop 2

Blijf vooral jezelf!

Cynneke
Clarissa is de eerste die vanavond op moet treden. Ze heeft gekozen voor het nummer “I turn to you” van Christina Aguilera. Tijdens de workshop met zangdocente Babette heeft ze meegekregen dat ze niet zo nerveus moet zijn. Babette werd er namelijk zelf ook nerveus van. Dit heeft ze goed in haar oren geknoopt, want de kritiek van de jury is lovend. Henk-Jan vindt dat ze best tevreden kan zijn. Ze heeft hem deze keer geen kippenvel bezorgd, maar ze is ook niet arrogant overkomen, terwijl hij daar wel bang voor was.
Jerney begint met “Hmmm…”, maar daarna zegt ze toch dat het een ongelooflijke prestatie was en dat de sympathie voor Clarissa gegroeid is bij haar. In het begin was ze niet weg van haar.
De tweede die voor ons optreedt is Esther. Het is een van de drie moeders die mee doet. Ook zij heeft raad gekregen van Babette; Ze moet goed aan haar choreografie werken en niet zo over het podium springen. Ze vertolkt het nummer “Time after time”, maar dan in de uitvoering van Talking Petty in plaats van de originele vertolker Cindy Lauper. Henk-Jan vond het wel een vrij goed optreden, al was het wel een grove benadering.
Jerney wilde kwijt dat het wel een eigen optreden was en dat ze qua uiterlijk er ernstig op vooruitgegaan was.
Gabriel gaat het derde nummer voor ons zingen. Martijn heeft het nog even over de opmerking van de jury dat hij teveel met zijn kopstem zou zingen, maar volgens Gabriel heeft hij gewoon een hoge stem. In de workshops heeft hij van Mike de Boer meegekregen dat hij vooral geen witte schoenen moet dragen, omdat hij dan kleiner lijkt. Qua kleding kan hij beter kiezen voor vrolijke kleuren, zoals een rood shirt, en voor een v-hals, zodat hij langer lijkt.
Helaas heeft hij hier niet zo veel meegedaan, want het nummer “Wonderful Tonight” van Eric Clapton brengt hij met witte schoenen. Henk-Jan maakt hier dan ook een opmerking over, zodra hij wat mag zeggen. Tevens vindt hij dat hij wel een goede stem heeft met een eigen sound. Eric vindt hem met te lange noten zingen. Af en toe is dat mooi, maar niet als je dat constant doet. Dan wordt het iets teveel van het goede. Gabriel kan zich hier helemaal in vinden.
Angelique is de tweede moeder van deze avond en moet als vierde optreden. Haar zoontje blijkt ook in de zaal te zitten. Volgens Angelique vindt hij het leuk dat ze meedoet aan Idols, alleen zegt hij het nooit. Ook vindt ze zichzelf ijdel en heeft ze een laarzentik.
Van zangdocente Babette horen we nog dat Angelique een te gekke zangeres is met veel ervaring. Ze moet alleen nog leren zich helemaal te laten gaan.
Ze zingt het nummer “Spoiled” van Joss Stone.
Jerney mag als eerste commentaar geven op Angelique. Ze vond dat Angelique in de audities nogal last had van zenuwen, maar dat dat nu helemaal niet het geval was. Ze heeft sinds de audities echt zelfvertrouwen gekregen. De keuze van het liedje was ook goed, omdat het bij haar stem pakte. Jerney vond het super! Henk-Jan vond dat er met bezieling gezongen was. Hij zegt:”Zo moet je zingen. Klaar!”
Tussen de optredens zien we de kandidaten in een workshop met Melanie C. Ooit zangeres bij de Spice-Girls, tegenwoordig heeft ze een goedlopende solo-carrière. De belangrijkste lessen die Mel. C de kandidaten leert is dat ze vooral zichzelf moeten blijven. Ze moeten niet teveel gaan improviseren. En mochten ze bang zijn tijdens het zingen een tekort aan adem te krijgen, moeten ze hun billen samenspannen. Dan weet ze zeker dat ze het laatste stukje nog wel kunnen halen.
De Idols-kandidaten zijn doodnerveus om met zo’n zangeres samen te zingen. Aaron durfde haar niet aan te kijken en Ariel kreeg last van plankenkoort en raakte haar tekst kwijt. Over Dàvide is Mel. C niet positief. Dàvide is volgens eigen zeggen onzeker en kende daardoor zijn tekst niet goed. Volgens Melanie leek het een toneelstukje en kwam hij dronken en erg onzeker over. Als wijze raad geeft ze de kandidaten nog mee dat ze ervan moeten genieten, omdat het zo over kan zijn.
De derde moeder van deze avond is Marscha. Haar dochter is nu 3 jaar oud en heeft laatst ook op een podium met een band gezongen. Ze wilde persé “Op een grote paddestoel” zingen daar.
Van Babette krijgt Marscha mee dat ze op haar ademhaling moet letten en controle over haar lichaam moet houden. Volgens haarzelf moet ze alleen maar loskomen, dan gaat het dak eraf. Ze zingt voor ons “Are you kidding me” van Anouk. Eric vindt het best goed gedaan, al was het tweede gedeelte overenthousiast. Volgens hem verloor Marscha daar zichzelf en werd ze minder zuiver. Jerney is met het Eric eens en vond haar sloppy zingen. Erg slordig. Wel vond ze Marscha expressief en nodigt ze uit tot kijken.
Aan nummer zes, Dàvide, vraagt Chantal of hij beheerst is. Volgens hemzelf heeft hij goed naar de jury geluisterd en heeft hij geleerd dat minder soms meer is. Ook deelt hij nog even mee dat het met zijn hart gaat zingen.
Van Babette heeft hij nog meegekregen dat alles wat hij extra doet, uitvergroot wordt. Ook vindt ze dat hij veel expressie in zijn ogen heeft, zelfs zonder ook maar iets te doen.
Dàvide brengt het nummer “It’s my life” van Jon Bon Jovi. Henk-Jan begint zijn commentaar met dat hij geschrokken was van het optreden van Dàvide. Het was alles behalve ingetogen. Hoewel hij fan is van Dàvide vond hij het optreden erg zonde. Diens optreden had een soort van bravoure, opera-achtig.
Ook Eric was niet blij met het optreden en had het heel anders verwacht. veel meer ingetogen. Eric had verwacht dat hij het op een Italiaanse manier ingetogener zou brengen. Toch vindt Eric dat Dàvide het wel heeft.
Terwijl Martijn Renske aankondigt, meldt hij nog gauw dat hij Dàvide zijn tong had zien uitsteken toen hij terugliep naar de andere kandidaten.
Volgens haarzelf is Renske een spontane flapuit. Ze is niet lang, maar 1,56m en daarom krijgt ze van Mike de Boer de tip om geen kort rokje aan te trekken. Daardoor lijkt ze nog kleiner. Ook vindt hij dat ze originaliteit mist. Renske zingt het nummer “Don’t speak” van No Doubt.
Jerney vindt dat ze hiermee beter uit de verf kwam dan ooit tevoren. Ook geeft ze het advies om voorzichtig te zijn met de trillers. Ze steekt Renske nog een hart onder de riem door te zeggen dat Tina Turner en Cher ook klein zijn, dus dat lengte niets wil zeggen. Volgens Jerney was Renske vanavond heel groot. Martijn zegt nog even tegen Jerney dat hij heel lief vond. Henk-Jan gooit er nog even achteraan dat hij Renske een waanzinnige uitstraling vindt hebben. Als een idool, volgens hem, zo’n uitstraling heeft, dan heb je iets.
Aäron is nummer 8 die op mag treden. Martijn plaagt hem met de bijnaam die de andere kandidaten hem gegeven hebben: Haaron. Volgens Aäron zelf heeft hij moeite met het loskomen op het podium en is hij erg verlegen, behalve thuis; daar kan hij juist best druk zijn. Ook vertelt Aäron dat hij bang is om te vallen als hij naar het podium loopt om “Used to love you” van John Legend te brengen. Eric is tevreden over zijn optreden en vindt dat hij moet gaan wennen op het podium. Aäron is volgens hem een ruwe diamant die het heel goed gedaan heeft. Henk-Jan vertelt dat Aaron hem 2x verpletterd heeft tot nu toe, maar dat hij bang was dat Aaron alleen dat kunstje zou kunnen. Martijn gooit er tussendoor dat hij Aäron erg goed vond zingen. Henk-Jan zet hem op zijn nummer en zegt:”Dat vond jij. Maar je vroeg om míjn mening.”
Ariel is de laatste die opkomt en Chantal merkt op dat ze nog steeds wat kreupel loopt. Ariel’s gips is dan wel van haar voet af, maar nu is ze weer van de trap gevallen. Volgens Ariel trekt ze het een beetje aan. Ook merkt Chantal nog even op dat Ariel ondertussen een hechte vriendschap heeft met Dàvide. Van zangdocente Babette krijgt Ariel de tip mee dat ze niet overdreven moet doen en dat ze teveel mimiek heeft. Ariel erkent dit en zegt dat ze hier ooit zelfs op een sollicitatiegesprek op af gewezen is. Ook zegt Babette dat ze vooral niet zwoel moet kijken bij “I’m like a bird” van Nelly Furtado, omdat het over vrijheid gaat. Jerney is de eerste om het optreden te beoordelen. Ze vindt dat Ariel vele kwaliteiten heeft. Ook heeft ze een prima zang wat ze prima kan doseren. Hoewel ze even vals was, heeft ze het geweldig gedaan. Ook wil Jerney nog een extra compliment maken. Hoewel Ariel last heeft van haar voet, merkt niemand er tijdens het optreden iets van. Dan loopt Ariel weg in de veronderstelling dat het klaar is, maar Chantal roept haar terug voor Eric’s commentaar. Hij komt echter niet meer aan bod, omdat Ariel zei dat ze dacht dat het zo genoeg was, na het commentaar van Jerney. Chantal geeft daarom Eric niet meer de kans ook nog wat te zeggen.
De uitslag:

De nummers 1 t/m 4 bij de kijkers thuis:

1.   Aaron (met 19% van de stemmen)
2.   Angelique (met 17% van de stemmen)
3.   Ariel (met 16% van de stemmen)
4.   Clarissa (met 12% van de stemmen)

De nummers 1 t/m 4 van de jury:

1.   Angelique
2.   Aaron
3.   Ariel
4.   Renske

Uiteindelijk zijn het dus Angelique, Aaron, Ariel en Renske die doorgaan naar de Liveshows en kunnen Clarissa, Esther, Gabriel, Marscha en Dàvide alleen nog maar hopen op een wildcard in de wildcardshow.